Миналия декември южнокорейската компания за полупроводници Magnachip неохотно обяви края

...
Миналия декември южнокорейската компания за полупроводници Magnachip неохотно обяви края
Коментари Харесай

Под кръстосания огън: Напрежението между САЩ и Китай удари чип индустрията

Миналия декември южнокорейската компания за полупроводници Magnachip насилствено разгласи края на препоръчаното от нея обединение на стойност 1.4 милиарда $ с китайската частна капиталова компания Wise Road Capital.

Освен листването си на Нюйоркската фондова борса и номиналното корпоративно наличие в Делауеър, Magnachip няма основни интервенции - в производството, научноизследователската и развойна активност или продажбите - в Съединените щати. Но това не попречи на Комитета за задгранични вложения в Съединените щати, орган, основан в началото през 1970 година, с цел да ревизира закупуването на стратегически американски активи от страните от ОПЕК, да се намеси в сливането, написа FT.

В решение, което изненада международната полупроводникова промишленост, Комитетът по задграничните вложения в Съединени американски щати (Cfius), се намеси в сливането и реши, че то съставлява евентуален риск за националната сигурност на Щатите, като по този метод унищожи договорката и замрази региона.

Cfius се занимава с обичайни проблеми със сигурността, свързани с пристанищата и инфраструктурата, само че все пак блокира поглъщането на тази относително дребна компания за чипове, която на процедура нямаше американско наличие. Това беше доста значим сигнал за цялата промишленост “, сподели Крис Милър, помощник в университета Tufts.

Аферата Magnachip е образец за това по какъв начин възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай визира производителите на чипове, които са все по-притискани да се причислят към Вашингтон, до момента в който той се стреми да противодейства на възхода на Китай като по-голяма софтуерна мощ.

Компаниите се борят за милиарди долари дотации от Съединени американски щати посредством Закона за чипове и просвета на стойност 280 милиарда $ и не желаят да бъдат хванати неподготвени от рестриктивните мерки на Белия дом. Когато става въпрос за заобикаляне на наредбите на Съединени американски щати, Китай се движи по този начин, както “водата към камъните”.

По-рано този месец Financial Times заяви, че корейските полупроводникови титани Samsung Electronics и SK Hynix преоценяват своите вложения в Китай в отговор на „ защитните ограничения “ в законодателството. То не разрешава на получателите на федерално финансиране от Съединени американски щати, да уголемяват или надграждат своите усъвършенствани чипове в Китай за интервал от 10 години.

Конкуренти като тайванската TSMC и американските производители на чипове Intel и Micron - които имат индустриални интервенции в Китай - също са подложени на напън да усилят локалното произвеждане в Съединени американски щати, като в същото време затрудняват Пекин да обезпечи напреднала полупроводникова технология.

Натискът евентуално ще се усили, защото Съединените щати се пробват да сплотят съдружниците си - Корея, Тайван и Япония - зад така наречен „ Алианс за чипове - Fab 4 “, предопределен да координира политиката за научноизследователска и развойна активност, безвъзмездните средства и веригите за доставки.

Корейските производители на чипове - исторически неохотни да вземат страна в софтуерното съревнование сред Съединените щати и Китай - действаха като знак за посоката на световната полупроводникова промишленост.

Samsung и SK Hynix усилиха вложенията си в индустриални уреди в Съединени американски щати, макар че остават мощно подвластни от китайския пазар. Миналата година Южна Корея е изнесла чипове на стойност 50 милиарда $ в Китай, което е с 26% повече от 2020 година и съставлява близо 40% от общия експорт на чипове в страната, съгласно Корейската комерсиална асоциация.

Но те споделят съвсем цялостна взаимозависимост от дребен брой американски, японски и европейски дизайнери на чипове, както и от производители на съоръжение за технологията, нужна за производството на усъвършенствани чипове, давайки на Вашингтон лост за въздействие върху това, което Милър разказа като „ съществени спънки при процеса на произвеждане на полупроводници “.

Тези компании включват американските дизайнери на чипове Cadence и Synopsis, притежаваната от Siemens Mentor Graphics, американските производители на съоръжение Applied Materials и Lam Research и ASML в Холандия, която прави инструментите за ултравиолетова литография, нужни за производството на чипове.

Китай има пазара, само че Съединените щати имат технологията. Без технология нямате артикул. Без пазар можете най-малко да намерите метод за диверсификация и идентифициране на някакви други възможности “, сподели Йео Хан-ку, който беше министър на търговията на Южна Корея до май.

Нито Samsung, нито SK Hynix - и двете профилирани в производството на чипове памет - създават най-модерните си полупроводници в Китай.

Най-големият производител на чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corp, разгласи предишния месец, че е почнал да доставя съвременни 7-нанометрови полупроводници. Въпреки това анализаторите споделиха, че без достъп до най-модерното съоръжение в света, SMIC ще се бори да понижи разликата със Samsung и TSMC, които са водещите международни снабдители на 5nm и 4nm чипове.

Човек, непосредствен до TSMC, който господства международния пазар на леярски чипове, сподели, че законопроектът на Съединени американски щати е малко евентуално да има трагичен резултат, защото тайванското държавно управление към този момент е наложило ограничавания върху производството на усъвършенствани чипове в Китай.

По думите на Дилън Пател, основен анализатор в SemiAnalysis, обаче, защитните ограничения на Съединени американски щати за надграждане или разширение на интервенциите на фирмите в Китай ще окажат въздействие.

SK Hynix и Samsung евентуално ще запазят единствено съществуващите си вложения. В резултат на това се чака делът на тяхното произвеждане в Китай да намалее доста с течение на времето “, добави Пател.

Дилемата за корейските и други производители на чипове, е по какъв начин да извършат своето превръщане от Китай към Съединените щати, без да предизвикат противоположната реакция от страна на Пекин.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР