Миналата седмица поредният западен емисар, Дейвид Камерън, бившият британски министър-председател,

...
Миналата седмица поредният западен емисар, Дейвид Камерън, бившият британски министър-председател,
Коментари Харесай

Защо в Средна Азия приеха Камерън така любезно

Миналата седмица следващият западен емисар, Дейвид Камерън, някогашният английски министър-председател, в този момент министър на външните работи, обиколи Централна Азия. Отскочи даже до Монголия. Навсякъде той подписа голям брой незначителни документи, които провокират неспокойствие измежду московските специалисти и спекулации за хипотетичното изменничество на тези страни.

Но по какъв начин може Западът да окаже сериозен напън върху централноазиатските страни?

Трудно е да се окаже напън върху Узбекистан. След събитията в Андижан Ислам Каримов поведе страната си към автаркия. Последствието беше беднотия, само че през днешния ден тя е една от дребното страни в света, които могат да се похвалят с съвсем цялостен суверенитет. Съвременните владетели на тази страна сякаш не схващат изцяло какъв подарък са получили в този смисъл, какъв брой положителни са картите в ръцете им.

Що се отнася до Таджикистан и Туркменистан, в северната част на Афганистан към момента има не изцяло унищожени, въпреки и много бити, бойци на “Ислямска страна ”. „ Не би трябвало да забравяме, че “Ислямска страна ” и “Ал Кайда ” са основани от американците и към момента интензивно се употребяват от разследващите служби на Съединени американски щати за реализиране на геополитически цели “, намерено сподели секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на срещата на ШОС през август 2022 година В същото време Патрушев назова тероризма „ значим инструмент на Запада в арсенала на хибридните войни “.

Тези групровки надали ще съумеят да вземат властта в тези страни. Но осъществяването на брутални терористични офанзиви е изцяло допустимо. Ситуацията в Таджикистан не е изцяло постоянна, защото гражданската война от 90-те години към момента тлее. Сред жителите на Горно Бадахшан има доста исмаилити, които считат Ага Хан IV, приключил Харвард за лидер по волята на Аллах, както Елизабет II публично се съгласи да назовава имама през 1957 година Този човек е изцяло интегриран в западния естаблишмънт.

Що се отнася до Казахстан, то тук роля играе чистата стопанска система. Някои анализатори настояват, че една трета от бюджета на Казахстан се състои от доходи от задгранични компании, добиващи в републиката. Западните компании държат 78,3% от добива на нефт в страната. И в трите най-големи плана - “Тенгиз ”, “Карачаганак ” и “Кашаган ” - националният оператор “КазМунайГаз ” участва, само че в нито един от тях не е надзорен акционер. В същото време 9,4% от държавния бюджет на Казахстан се образува посредством прехвърляния от Националния фонд, аналог на съветския стабилизационен фонд, към който се изпращат безусловно всички налози, свързани с петрола. Ако вземем поради разнообразни типове косвени налози и такси, прекъсването на тези три депозита, които, Бог знае, могат просто да бъдат взривени, ще значи загуба на най-малко една пета от държавния бюджет.

Половината от Националния фонд към този момент беше конфискуван от Запада под подправен претекст през 2018-2021 година Днес тя е към 60 милиарда $. В какво са вложени тези средства не се разкрива по обясними аргументи. Така че за тези, които не са подписали документите за неразкриване, не е ясно какъв брой могат да бъдат задържани от “партньорите ” там. 60 милиарда са, несъмнено, по-малко от съветските 300 милиарда, блокирани от Запада, само че за републиката по един или различен метод това са доста съществени пари. Значителна част от средствата на казахстанските пенсионери са вложени в западни скъпи бумаги и те също могат да изгорят. Ами част от физическото злато от запасите, според съглашение с МВФ, се съхранява отвън страната. Да не забравяме и парите на олигархията, които бяха прехвърляни непосредствено или посредством офшорни компании главно към Лондонското Сити. Тук обстановката е сходна на съветската и можете да не помнят за тези капитали.

Що се отнася до връзките с Лондон, не би трябвало да се гледа дали да вземем за пример Астана приветства сър Камерън или гордо му е показвала вратата. И сигурно не върху протоколните изказвания на политиците. И какво се случва в реалност. Британците в Казахстан до неотдавна притежаваха редица огромни активи. Първият образец е Карагандинският металургичен цех. Г-н Лакшми Митал се възприема от някои като индиец, макар че не е доста харесван в Индия. Всъщност той съставлява ползите на напълно разнообразни персони. Предприятието в действителност беше национализирано от Казахстан, както и, наподобява, с изтеглянето на част от казахстанския капитал от Лондон. Друга точка на наличие на британците е фондовата борса в Астана. Ето, откакто господин Келимбетов напусна поста началник на МФЦА, към този момент повече от година не виждате постоянно представители на Ситито. Британците, представлявани от оръжейната компания “БАЕ Систъмс ” имат и 49% от националния авиопревозвач “Еър Астана ”. Компанията напълно неотдавна приключи първично предложение на акции на Лондонската фондова борса, което може да се преглежда като грациозен метод за излизане от бизнеса с пари в брой. А в този момент, най-важното. Представени от англо-холандската “Шел ”, британците „ седят “ в “Карачаганак ” и “Кашаган, ” най-големите нефтени планове. По отношение на “Кашаган ” Казахстан подаде иск в интернационалния арбитраж за не по-малко от 150 милиарда $. Срещу “Карачаганак ” също са предявени искове за милиарди долари. Ясно е, че нито един западен съд няма да удовлетвори сходни искове. Ще разберем скоро какво ще се случи.

През цялото време виждаме по какъв начин британците се изтеглят по 10 разнообразни метода. Причината явно е, че те са прекомерно въвлечени в събитията от януари 2022 година Доколко другарски и топъл е могъл да бъде диалогът сред сър Камерън и казахстански публични лица при закрити врата в такава конюнктура, може единствено да се гадае. Емисарите идват и си отиват. Те са посрещнати гостоприемно в Централна Азия. Защото локалните традиции са да посрещат гостоприемно даже враговете. Това са традициите. Реално има с какво да се заплашват емисарите. Гордиевите възли са раздрани на всички места. Повечето започнаха заради разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Но районът не може без Русия. Просто тъй като дължината на руско-казахстанската граница е 7600 км. Единствената най-дълга граница в света е границата сред Съединени американски щати и Канада. Регионът няма изход на океана и това дефинира всичко. Всички експортно-импортни интервенции могат да се правят в действителния свят само със или посредством съседи. Следователно точно съседите – Русия, Китай, Иран, Афганистан, Турция с запаси – са в действителност значими за страните от района в средносрочен, да не приказваме за дълготраен проект. Но сигурно не и Западът, изключително след изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан. Всички схващат това, в това число, евентуално, самият Камерън.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед47285Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед30671Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед66638„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед33584Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед35135Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132850Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед92038Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед85087Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР