Милорад Додик – сръбският член на правителството на Босна и

...
Милорад Додик – сръбският член на правителството на Босна и
Коментари Харесай

Додик: Това ще доведе до разпад на държавата

Милорад Додик – сръбският член на държавното управление на Босна и Херцеговина, съобщи, че няма да се отзове на поканата на прокуратурата по отношение на изказването му, отричащо геноцида. Според него всеки опит за арест или гонене на хора съгласно новия закон ще докара до разпад на страната, съобщи организация БГНЕС.

„ Нямам желание да давам отговор нито на тях, нито на някого другиго, само че имам намерение да отида в Сараево. Наистина ме интересува по какъв начин ще се държат”, сподели Додик пред Радио и телевизия на Република Сръбска. Миналата седмица Прокуратурата в Босна и Херцеговина заяви, че ще разпита Милорад Додик поради неговото изказване, че в Сребреница не е имало геноцид.

През лятото на 1995 година сръбските сили командвани от военачалник Ратко Младич за няколко дни единствено в Сребреница избиха над 8200 души. Додик удостовери информацията, че е получил призовка от прокуратурата за разпит. На 23 юли тогавашният Върховният представител в Босна Валентин Инцко разгласява закон, който не разрешава отричането на геноцида. Същият ден прокуратурата заяви, че ще стартира гонене против всеки, отричащ това закононарушение. Тогава Додик съобщи, че същинската цел на Инцко е да сътвори ерес и разделяне.

„ Ние не признаваме този съд, не признаваме неговата активност. Никога няма да ги признаем и в случай че си мислят, че сме слаби, дано ни арестуват”, закани се той. Додик предизвести, че управляващите на Република Сръбска ще попречат на преследването на всеки един жител, отричащ геноцида. В случай на правосъдно гонене на сърбите според новия закон, ще се стигне до събития, които ще доведат до разпад на Босна и Херцеговина, сподели още той. Парламентът на Република Сръбска отхвърли закона на Инцко и взе решение сръбските представители да не вземат участие в общите институции на Босна и Херцеговина, в това число в председателството и Съвета на министрите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР