Милиарди хора работят безплатно за една компания в Силициевата долина,

...
Милиарди хора работят безплатно за една компания в Силициевата долина,
Коментари Харесай

Фейсбук ни използва. И винаги печели


Милиарди хора работят гратис за една компания в Силициевата котловина, която е измежду най-богатите в света. Защо вършат това и знаят ли въобще какво правят? - пита в коментара си Фолкер Вебер.

Трудно е да си спомним всички кавги с Facebook през 2018 година - те ни заливаха непрестанно един след различен. Затова към този момент даже не си вършим труда да подлагаме на подозрение негативните вести, свързани със обществената мрежа. Защото от дълго време сме наясно, че Facebook има своите “кирливи ризи ”. И също по този начин към този момент като че ли автоматизирано одобряваме за създателя и единствен притежател на Facebook Марк Зукърбърг, че той лъже още до момента в който си отвори устата.

Facebook би могъл да прави толкоз положителни неща: да събира другари, да прави света по-малък - и по този начин всички да си живеят спокойно в цифровото село. Такава е и визията на Марк Зукърбърг. За страдание, на процедура нещата наподобяват друго: когато става въпрос да се защитят ползите на Facebook или тези на неговите консуматори, постоянно печели Facebook..

Извъртането като принцип

Зукърбърг се е трансформирал в занаятчия на извъртането на правните регулации дотам, че елементарно може да се измъкне от всяка обстановка. Още като първокурсник в Харвард той съумява да се забърка в скандал, поради потреблението на фотоси на негови съученици за уеб страницата „ Facemash “ без тяхното категорично позволение. Дали Facebook в действителност е негова концепция или на по-старите му състуденти Камерън и Тайлър Уинкълвос и Дивия Нарендра, по този начин и в никакъв случай не бе изяснено.

Това, което знаем през днешния ден, е че най-новата му концепция е да свърже в една обща платформа услугите за безвъзмездни известия на Facebook, Инстаграм и Уотсап. По този метод обаче той би нарушил изискването, наложено му от Европейски Съюз при придобиването на Уотсап - а точно тези данни в никакъв случай да не се комбинират.

Фолкер Вебер

Популярността на империята на Зукърбърг все пак не понижава. Светът през днешния ден се дели на две елементи: по-голямата, състояща се от интензивни консуматори, които към този момент не могат да си показват живота без Уотсап, Инстаграм и Facebook, и доста по-малката част на така наречен “въздържатели “. “Да, цялото това наблюдаване е непоносимо, само че по какъв начин ще организираме живота си без Уотсап? " или пък: " Вече няма да влизам във Facebook, само че всичките ми другари са там " - сходни извинения чуваме постоянно.

Принос в поляризацията на обществото

Лична ангажираност и присъединяване - това е водещият принцип на Зукърбърг. Тъй като колкото повече консуматори употребяват неговите платформи, толкоз повече те се трансформират в артикули на компанията. Продукти, които могат да бъдат измерени и категоризирани, а по-късно продадени на действителните клиенти: рекламодатели в по-добрия случай и политически манипулатори в по-лошия. Facebook може би няма за съществена цел да поляризира обществото, само че все пак има значителен принос тъкмо в тази посока.

Може ли Facebook да се промени към по-добро и да завоюва доверието ни? Имам учредения да се колебая.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР