Милиардерите в глобален мащаб са се удвоили през последното десетилетие

...
Милиардерите в глобален мащаб са се удвоили през последното десетилетие
Коментари Харесай

Абсурдно: Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята

Милиардерите в световен мащаб са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от международното население, разгласи благотворителната организация Oxfam, представена от Агенция Франс Прес. Цифрите демонстрират, че 2153 милиардери в този момент имат повече благосъстояние в сравнение с 4,6 милиарда души от най-бедните хора на планетата.
В отчета на организацията се споделя, че бедните дами и девойки са на дъното на класацията по богатство, написа БГНЕС. Те влагат " 12,5 милиарда часа неплатен труд всеки ден ", който се пресмята на стойност минимум 10,8 трилиона $ годишно.
" Нашите разрушени стопански системи пълнят джобовете на милиардери и едрия бизнес за сметка на елементарните мъже и дами. Не е чудно, че хората стартират да се питат дали милиардерите би трябвало да съществуват ", съобщи ръководителят на организацията за Индия на Амитаб Бехар. " Разликата сред богати и небогати не може да бъде позволена без умишлени политики за разрушение на неравенството ", сподели Бехар преди годишния Световен стопански конгрес в Давос, където той ще съставлява Оксфам.
Годишният отчет на Оксфам за световното неравноправие обичайно се разгласява тъкмо преди форума, който ще бъде открит във вторник (21 януари) в швейцарския алпийски курорт.
" 22-мата най-богати мъже в света имат повече благосъстояние от всички дами в Африка ", се споделя в известието на Оксфам. Ако един от най-богатите в света просто заплати 0,5% спомагателен налог върху благосъстоянието си за 10 години, това би било равно на инвестицията, нужна за основаването на 117 милиона нови работни места в грижи за възрастни хора и деца, обучение и опазване на здравето, сподели Оксфам.
Данните на организацията се базират на данни от списание Forbes и швейцарската банка Credit Suisse, само че те се оспорват от някои икономисти.
Жените и девойките са обременени по-специално, тъй като най-често са тези, които поддържат " колелата на нашите стопански системи, предприятия и общества ", съобщи Бехар. Те " постоянно имат малко време да получат обучение, да печелят почтено прехранване или да имат думата в това по какъв начин се ръководят нашите общества " и " затова са в клопката в дъното на стопанската система ", добави той.
" По целия свят 42% от дамите не могат да получат работа, тъй като са виновни да се грижат за други хора, спрямо едвам 6% от мъжете ", демонстрират данните на Оксфам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР