Милиардерът Уорън Бъфет ще председателства за 59-ти път традиционната среща

...
Милиардерът Уорън Бъфет ще председателства за 59-ти път традиционната среща
Коментари Харесай

Уудсток за капиталисти: Най-богатите очакват посланието на Уорън Бъфет

Милиардерът Уорън Бъфет ще ръководи за 59-ти път обичайна среща на Berkshire Hathaway Inc.  

Инвеститорите от целия свят се събират с очакване какво ще бъде посланието към тях, в миг на разтърсвания в банковата промишленост и на очертаващи се проблеми в стопанската система.

Десетки хиляди се стичат в Омаха, Небраска за събитието този уикенд, което 92-годишният Бъфет назовава " Уудсток за капиталисти ".  

Очаква се посещаемостта да се усили доста спрямо предходната година, когато се организира първата персонална среща след началото на пандемията, съобщи асистентът на Бъфет, представен от Reuters.

" Въпреки че вървя от 32 или 33 години, това е прелестно и вдъхновяващо събитие, на което постоянно научаваш нещо ново ", признава Пол Лунзис, инвестор в Lountzis Asset Management LLC в Пенсилвания.

Бъфет и дългогодишният му заместник-председател Чарли Мънгър в продължение на пет часа ще дават отговор на въпроси на акционерите.

Berkshire има проект за последователност от 2006 година, напомня Reuters.

Уорън Бъфет, тогава 75-годишен, съобщи пред акционерите, че управителният съвет " ще му покаже вратата ", в случай че " разпадът " го изисква. Съгласно този проект, най-големият наследник на Уорън Бъфет - Хауърд, ще го наследи на поста ръководител, само че без изпълнителни функционалности. Тод Комбс и Тед Уешлър, които управляват част от капиталовия портфейл на Berkshire, се планува да поемат цялостен надзор.

Според наблюдаващи, има възможност Бъфет да разяснява скорошните разтърсвания на американски банки, напъните на Федералния запас да се защищити от високата инфлация и в същото време да избегне криза, както и евентуалните последствия, в случай че законодателите във Вашингтон не покачат тавана на дълга, който федералното държавно управление може да поеме.

Сред най-големите вложения на Berkshire в банки и финансови услуги към 31 декември са Bank of America Corp, American Express Co, Citigroup Inc и Bank of New York Mellon Corp.

Други въпроси могат да се отнасят до големите вложения на Бъфет в Apple Inc и Occidental Petroleum Corp или до несигурния му залог, че производителят на видеоигри Activision Blizzard Inc може да бъде добит от Microsoft Corp.

Въпреки че Berkshire към този момент не господства пазарите за дълги интервали от време, както в ранните години на Бъфет, през последното десетилетие той леко изпреварва Standard & Poor's 500, в това число дивидентите, постоянно с по-малка волатилност.

Berkshire продължава да се разраства, като от октомври насам Бъфет е вложил 19,7 милиарда $ за закупуване на застрахователната компания Alleghany и по-голям дял в оператора на паркинги за камиони Pilot Travel Centers.

Анализаторите чакат през днешния ден Berkshire да регистрира над 7 милиарда $ облага за първото тримесечие от десетките си предприятия, в това число железопътната компания BNSF, автомобилното обезпечаване Geico и доста енергийни, индустриални и търговски компании.

Анализаторът на Morningstar Джефри Уорън посочи триумфите на " децентрализирания бизнес модел на Berkshire, необятната диверсификация на бизнеса, високите благоприятни условия за генериране на парични средства и несравнимата мощ на бизнеса ", като в същото време изрази страдание за " неналичието на ангажираност и неяснота " по въпросите на ръководството.

" Именно тъй като Berkshire е децентрализирана и нейните предприятия имат лични изпълнителни шефове, компанията ще се оправи добре в ерата след Бъфет ", споделя Джеймс Армстронг, който управлява Henry H. Armstrong Associates в Питсбърг и за първи път влага в Berkshire преди 35 години.

На събранието през днешния ден се чака акционерите да насочат шест оферти към Berkshire, в това число за изменението на климата, политическото лобиране, както и назначението на нов ръководител.

Бъфет се опълчва на всички шест оферти.

Най-големият държавен пенсионен фонд в Съединени американски щати, Калифорнийската пенсионна система на държавните чиновници, чиято стойност възлиза на 455 милиарда $, за трета поредна година желае от Berkshire да рапортува годишно по какъв начин се оправя с изменението на климата. Малко над една четвърт от гласовете през 2021 и 2022 година поддържат концепцията.

Междувременно предложение на щатският финансист на Илинойс Майкъл Фрерихс изисква от борда на Berkshire да разкрие по какъв начин компанията ръководи климатичните опасности. " Вярваме в градивното присъединяване и разговор, без значение дали става въпрос за Уорън Бъфет или друга компания ", сподели Фрерихс в изявление. " Поради естеството на това, което е той, доста вложители биха последвали образеца му. ", добавя той.

Контролът на Бъфет върху 32% от гласовете на Berkshire прави приемането на предложенията сложна борба. Не всички акционери считат, че такива са нужни и са от първостепенно значение, добавя Reuters.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР