Михаил Екимджиев, адвокат-правозащитник, в анализ за Дневник Михаил Екимджиев, адвокат-правозащитник,

...
Михаил Екимджиев, адвокат-правозащитник, в анализ за Дневник Михаил Екимджиев, адвокат-правозащитник,
Коментари Харесай

Хаосът свърши. По класически мафиотски сценарий

Михаил Екимджиев, адвокат-правозащитник, в разбор за " Дневник " Михаил Екимджиев, адвокат-правозащитник, в разбор за " Дневник "
" Не пипайте проведената престъпност. Ще настане безпорядък, ще настане безпорядък. " Преди година този импровизиран апел на депутатката на ГЕРБ Дани Каназирева към закриването на профилираните съдилища и прокуратури провокира смях. Вопълът й беше общопризнат като неточност по Фройд, а не като признание за симбиозата сред политическата власт и проведената престъпност в ерата на ГЕРБ. Формулата на подмолната завера не е нито нова, нито комплицирана. Чрез " законни " процедури - основно публични и инхаус поръчки, нашите пари отиват в верните хора против отчисления за партийни каси, помощ при избори, офшорни сметки и т.н .

За да няма безпорядък, необходим е ред и ясна подчиненост. Гарант за спазването им е " съчувствен " основен прокурор, осигуряващ безнаказано и хармонично мафиотизиране на ръководството и сурови наказания за нарушение на омертата. Този " ред " относително безпроблемно продължи до лятото на 2020 година, като изключим погрома над КТБ и някои другарски закани сред Делян Пеевски и Борисов.
Реклама
Близо три години тези паралелни властови структури за корупционно асимилиране на обществен запас бяха държани надалеч от държавната трапеза. Това роди напрежение. За да дойдат европейските милиарди по проекта за възобновяване, трябваше правосъдна промяна със промяна на Иван Гешев. За да имат достъп до тези милиарди, партиите-корпорации трябваше непременно да се доберат до властта, жертвайки основен регулатор на процесите като Гешев - спретнаха му типичен мафиотски сюжет. Така се сбъдна прокобата на Дани Каназирева. След " атентата " против Гешев настана безпорядък.

Заживяхме в сюрреалистично реалити, в което налудни сценаристи, въоръжени с власт, която сме им дали да бранят правото, се заплашваха и подслушваха, записваха и лъжеха. Единственото положително в тази скотщина беше чувството, че след края на калните битки всички те - и Гешев, и Сарафов, и " въшките ", ще останат там, в калта, където им е мястото.

" Само се прегрупираме и продължаваме. " Последвалото невъобразимо от здрав разсъдък развиване най-точно е синтезирано в тези думи на Сарафов. Като в будна морална кома 8 членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет de facto си избраха нов " краткотраен " основен прокурор, чиито пълномощия и времеви мандат не се отличават от тези на законно определения. Възможно е, в случай че Пленумът на Висш съдебен съвет не събере болшинство от 17 гласа за избора на нов титуляр, " краткотрайно " изпълняващият длъжността му да заема тази служба даже след края на мандата на Гешев . Налице са фрапиращи образци за държавни органи, чийто мандат изкуствено е продължаван години наред заради отвращение и/или неспособност за нов избор.

Козирувайки на кукловодите си, Прокурорската гилдия обаче сътвори тежък парламентарен спор. Тъй като и.д. основният прокурор, както и титулярят, е член по право на Пленума на Висш съдебен съвет, с избора на Сарафов не просто са избрали заместител на Гешев. Те са внедрили във Висш съдебен съвет различен член по право на негово място.
Реклама
Заради особената формула при образуването на Висш съдебен съвет, отразяваща разделянето на управляващите и салдото сред правосъдните институции, този избор може да бъде изработен минимум от 17 членове на Пленума на Висш съдебен съвет . Ето за какво е неотложно индивид, оправомощен да сезира Конституционния съд (КС), да изиска пояснение дали чл.129 и чл.130 от главния закон позволяват и.д. основен прокурор, който е и член по право на Висш съдебен съвет, да бъде определен по бракониерския ред, прибавен за избора на Сарафов . Това наподобява най-надеждният прийом за вразумяване на сюрреалистичната обстановка.

Декларираната от министъра на правораздаването Атанас Славов подготвеност да сезира Пленума на Висш съдебен съвет и Върховния административен съд за преразглеждане на избора на Сарафов наподобява повече на обреден жест, адресиран към последователите на Политическа партия - Демократична България, които не могат да одобряват следващото оскърбление, в сравнение с надеждна процедурна тактика.

Запознатите с процесите в правосъдната власт знаят, че подмолно излъченото болшинство във Висш съдебен съвет е непробиваемо в такива случаи, както и че от дълго време завладеният Върховен административен съд не позволява изненади, когато в проблема са забъркани ползи на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Междувременно, вместо да се прегрупира, Гешев напряко се трансформира в политик или както той би се изразил - в политически отпадък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР