Миграционният натиск по границата ни се увеличава. Полицията задържа все

...
Миграционният натиск по границата ни се увеличава. Полицията задържа все
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Политическият процес в Афганистан е причина за новата мигрантска вълна

Миграционният напън по границата ни се усилва. Полицията задържа от ден на ден незаконни мигранти и навътре в страната. Расте и напрежението в раздорен Афганистан, а в прилежаща Турция има политическо напрежение. Гост с коментар по тематиката в " Денят стартира " беше Йордан Божилов, специалист от Софийски конгрес " Сигурност ".

След почналото евакуиране на силите на НАТО от Афганистан, които в продължение на съвсем 20 години осигуряваха стабилността в страната и подкрепяха афганските сили за сигурност, талибаните започнаха още веднъж да възстановяват позициите си и всеки ден има информации, че завземат нови и нови територии. Това е един от факторите - вътрешен фактор, който може да обуслови мигрантски талази от Афганистан, разяснява Божилов.

По думите му, мигрантските потоци и политическия развой в Афганистан са в директна взаимозависимост.

Много ще зависи от това дали талибаните ще се върнат към старите практики преди 2000 година - брутално налагане на шериата, крайните форми на ислям. Това би било спомагателен фактор на миграция от тази страна към Европа, добави специалистът.

Той посочи, че с изключение на факторите, които подтикват мигрантите, има и друга група - такива, които притеглят мигранти.

Това е Европа като цяло. Вече има доста афганистански жителите на територията на континента, доста фамилии желаят да се съберат, добави Божилов.

Той е безапелационен, че и подтикващите, и привличащите фактори ще продължат да работят и то освен за Афганистан, само че и за доста други страни по света.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР