Местността около Рилските езера е предпочитано място за разходка от

...
Местността около Рилските езера е предпочитано място за разходка от
Коментари Харесай

Строителни материали са разпръснати около Рилските езера

Местността към Рилските езера е желано място за разходка от туристи от цялата страна. Човешката активност обаче постоянно оставя след себе си боклуци, а в местността под лифта неотдавна има сметище с баластра и найлонови чували. Това твърди нашият слушател Руслан Леонтиев. 
Той е изпратил фотоси и оповестява, че материалите по скандалния план за „ пътеки “ против ерозия към езерата просто са зарязани там и на всички места в близост има голямо количество строителни боклуци. 
Освен това самите пътеки, които са построени са кални и никой не върви по тях, тъй като туристопотокът минава до тях, предизвиквайки в допълнение ерозия.
„ Реших, че в деня за размисъл е добре да отидем измежду природата, да се разходим и да забележим какво сме постигнали като българи. Това, което видях беше меко казано потресаващо, това е строителна площадка безусловно – с направени пътеки, направени парапети, с настилка, все едно си на тенис корт, цялата тази баластра, която е изсипана горе към Бъбрека. В клековете има изхвърлени отпадъци от тези материали. На метри под лифта видяхме голямо количество баластра, с чували – изоставени. Огромна купчина, аз не можех да допускам “, описа в ефира на Радио София Руслан Леонтиев.



Доц. Д-р Момчил Панайотов , който с изключение на екскурзиант е и учител – дендролог в Лесотехническия университет разяснява, че планът който се извършва и цели да защищити региона към Рилските езера от ерозия не се прави по най-хубавия метод.
„ Беше доста фрапиращо за мен да видя метода, по който е подходено. В опита да се ограничи придвижването на хората в обещано трасе, на процедура са направени едни алеи, от които е изваден чим от тревата и наличните камъни. Имаме една почва, която е доста едва структурна, в сегашния миг това е тиня и при пораждане на по-поройно изваляване, всичко това ще потегли към околните потоци и оттова в езерата “, сподели доцент доктор Момчил Панайотов.


Директорът на Национален парк „ Рила “ Красимир Андонов посочи за Радио София, че това не е изхвърлена баластра.
„ Това е материал от трошен камък, който се съхранява горе и мястото е несъмнено като място за предпазване, местността се назовава „ Каменното мостче “. Този материал се употребява за рехабилитация на пътеките, който развой не е завършил и ще завърши през идната година. В момента не може да се работи към този момент, студено е горе. Материалите се карат с чували. Някои от тези чували фактически са се скъсали и те надлежно на следващия ден ще бъдат изчистени. Самият материал ще бъде затрупан и обезопасен, тъй че да не се разнася през зимния интервал “, даде обещание Красимир Андонов.
Подробности можете да чуете в интервютата на Антония Каменичка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР