Местните избори в неделя ще са най-сложните за изпълнение, защото

...
Местните избори в неделя ще са най-сложните за изпълнение, защото
Коментари Харесай

Над 30 000 кандидати ще се борят в най-скъпите и сложни местни избори

Местните избори в неделя ще са най-сложните за осъществяване, тъй като ще има четири типа гласоподаване - за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове, където има, плюс възможността за потребление на преференция. Вотът е и рекордно безценен - ще коства над 70 млн. лева

Номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на претендентите - от 101 нагоре. Така ще се избегне така наречен феномен " 15/15 ", когато номерът на политическата групировка съответствува с номера на претендента.

За да се възползва гласуващият от преференцията си за избран претендент, е належащо да знае кой номер в листата е той и да го означи със знака Х или V на съответното място. Преференцията се зачита за действителна, в случай че е маркирана единствено на едно място.   Ако в бюлетината няма желание, гласът се брои за лидера на общинската листа, както е и на парламентарни избори. Прагът за годност на преференцията е 7% от действителните гласове за съответната листа. Ще има и опция да се гласоподава и за " Не поддържам никого ".

Кандидати да вземат участие в локалната власт има предостатъчо. Кандидатите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници съвсем 30 000. За кметове на кметства ще се борят 5059 мераклии, а гласоподаване ще се организира в 1968 обитаеми места. Гласуване за районни кметове ще има в София, Пловдив и Варна, където ще се съревновават 460 души.

С най-вече бюлетини ще се гласоподава в обитаемоте места към София. Те са четири - за кмет на Столичната община, за общински съветници, за кмет на кметство и за областен кмет. Затова и вотът там ще е по-бавен.

За първия тур на изборите са отпечатани над 17 млн. бюлетини. Всяка бюлетина е на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на СИК. В долния й десен ъгъл е комплициран осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

Бюлетините, с които се гласоподава за кмет на община, кмет на кметство, както и областен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти, а от дясната - имената на претендентите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Най-отдолу е опцията " Не поддържам никого ".

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали кандидатски листи, както и имената на самостоятелните кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

Гласуването в неделя ще стартира в 7.00 ч. и ще завършва в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде продължен по преценка на Централната изборна комисия, в случай че в 20.00 ч. пред изборните пространства има искащи да гласоподават. Удължаването може да е най-вече с час - до 21.00 часа.

В изборния ден гласоподавателят се явява в съответната секция по непрекъснат или сегашен адрес, в случай че е декларирал авансово такова предпочитание. Той се легитимира пред член на комисията с персоналната си карта (със зелен паспорт - единствено гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След регистриране на данните от персоналната карта на гласоподавателя в листата той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се слага по един щемпел на СИК. Нарушение е, в случай че членовете на комисията са накъсали бюлетините авансово за облекчение.

От ЦИК подсетиха, че се гласоподава единствено в тъмната стаичка. Вотът не се демонстрира. В противоположен случай гласът ще бъде нереален и няма да се брои. Заради това би трябвало да се внимава при сгъването на бюлетините и стартирането им в транспарантните урни.

Важно изискване е бюлетината да е сгъната по този начин, че да не се вижда какво е написано в нея. Върху нея би трябвало да остане място за щемпел, който би трябвало да е втори при излизане от тъмната стаичка за гласоподаване. Все отново гласоподавателят има опция и да се поправи, в случай че сгреши. Той може да върне бюлетината на представител на секционната изборна комисия (СИК), който я бракува с надпис " сбъркана ", и ще получи нова, с цел да упражни вота си.

Въпреки че гласуването у нас е наложително, глоба за нарушителите няма. За разлика от евроизборите, на локалните няма да има машинно гласоподаване. Управляващите от ГЕРБ го анулираха, като главният им мотив беше сложността и усложненията в отчитането. Трудностите обаче пристигнаха най-много тъй като членовете на секционните комисии не бяха подготвени по какъв начин да работят с машините, които бяха доставени късно. Въпреки това грешките бяха пренебрежимо малко, само че дадоха мотив на ръководещите да анулират въобще недолюбването от тях машинно гласоподаване вместо да обучат хората.

Представители на изборната администрация настояват, че от предишните локални избори през 2015 година има затруднение в подготовката на подобен избор, тъй като има голям брой претенденти, както и опцията за преференции. Най-слабото звено и в този момент са представителите на СИК, които не са запознати доста добре с механизма на изборната работа. 

И на тези избори, както на всички предходни, още веднъж не бе решен казусът с " мъртвите души " в изборните описи. Проф. Михаил Константинов от " Информационно обслужване ", което се занимава с отчитането на резултатите от вота, разяснява неотдавна, че действително гласоподаватели са 5 800 000 души, само че по описите на ЦИК те са 6 200 000, т.е. има 400 000 " мъртви души ". Това ще доведе до оповестяване на по-ниска изборна интензивност спрямо действителната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР