Междуведомствена комисия трябва да провери завода за боеприпаси Миджур, намиращ

...
Междуведомствена комисия трябва да провери завода за боеприпаси Миджур, намиращ
Коментари Харесай

Проверяват боеприпасите в завода Миджур

Междуведомствена комисия би трябвало да ревизира завода за муниции " Миджур ", намиращ се във видинското село Горни Лом, заяви Българска национална телевизия.

Проверката на комисията би трябвало да се извърши допустимо най-скоро, откакто Върховната административна прокуратура (ВАП) реши, че неотложно би трябвало да се подхващат дейности по обезопасяването на завода.

Вчера, 12 юни, представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова разяснява, че съгласно данните от инспекцията на ВАП на територията на цех " Миджур " в общо 5 склада се съхраняват голямо количество взривни субстанции и принадлежности за взривяване - повече от 190 хиляди мини и повече от 90 тона барут.

Припомняме, повода за инспекцията е сигнал, съгласно който в пространствата на завода се съхраняват големи количества муниции и взривни субстанции, които не се охраняват и са извънредно рискови.

В хода на инспекцията на прокуратурата се откриха следните нарушавания:

- в нарушаване на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения /ЗОБВВПИ/ от " Видекс " АД не е показан контракт за обезпечаване на въоръжена защита за обектите - 5 бр. взривни хранилища, в които се намират изброените вещества;

- не са показани документи за осъществяване чл.14 от ЗОБВВПИ, съгласно който " Видекс " АД би трябвало да разполага със лични или наети складови помещения;

- в завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията според чл.35, ал.3,т.5 от Закона за отбрана при бедствия /ЗЗБ/.

От Върховната административна прокуратура са съобразили, че неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Случаят е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от способените органи съгласно ВАП. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР