Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото на

...
Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото на
Коментари Харесай

ИПБ: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна сигурност изследва пътната конюнктура на мястото на, возещ Кирил Петков.

Анализът е изработен посредством Google Мапс.

Според предварителните данни злополуката се е случила на входа на Варна откъм Аксаково, където ул. " Добруджа " се пресича с път 29, директно до Автомивка " Трафик ". По фотосите ясно се разграничават същите табели и указателни знаци.

ИПБ означи, че от страната на ул. " Добруджа " фактически има знак " Стоп ", който наложително би трябвало да се съблюдава от водачите заради огромния трафик по другия път, който няма разграничителна линия.

На това място път 29 съставлява десен завой със относително огромен диаметър към 400-600 м. Независимо от това обаче завоят е толкоз изострен, че при придвижването на колите към Варна първата опция на водачите да видят спряла кола на знака " Стоп " е на към 140 м от кръстовището . Там има буйна растителност, табели и крив път, регистрират от Института.
 Военната прокуратура в Сливен води следствието на злополуката с НСО край Аксаково
Военната прокуратура в Сливен води следствието на злополуката с НСО край Аксаково

Тепърва ще се открива скоростта на колите

Те пресмятат, че дистанцията от 130 м може да е задоволително да се спре, в случай че се кара с 60 км/ч, само че ще е извънредно недостъпно при скорост над 100 км/ч.

От Института означават и че като се изключи че завоят е десен и не обезпечава добра видимост, там има и няколко огромни табели и дървета, които в допълнение затрудняват видимостта сред двамата водачи. Според тях е допустимо потърпевшият лидер да е спрял на знак " Стоп ", да е изчакал и когато е тръгнал, да не е видял въобще друга кола отляво . За 2-4 секунди колкото ще отнеме на един автомобил от спряло състояние да навлезе в платното, една кола с 60 км/ч би минала 50 на метра, само че една кола движеща се над 110-120 км/ч, би минала над 100м, т.е. на практика е съвсем невероятно да се спре и да се избегне злополука, обобщава ИПБ.

Според специалистите затова там би трябвало да има ограничаване от 50-60 км/ч , тъй като даже всеки един водач по ул. " Добруджа " да стопира на знака " Стоп ", то в случай че различен автомобил се движи с над 90 км/ч, е доста огромна вероятността прекомерно късно да види навлизащ в платното откъм път 29.
 НСО не желае спекулации с злополуката
НСО не желае спекулации с злополуката

Разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина

От ИПБ прецизират, че способените органи ще би трябвало да изяснят детайлите към злополуката, само че предизвестяват други водачи, че даже прекъсването на знак " Стоп " не всеки път е гаранция за сигурност. При изострен завой и дребна видимост, постоянно се рискува някой отнякъде да изскочи в последния миг, акцентират те.

" Според всички разбори, от типа на смачканите коли излиза наяве, че скоростта е била огромна. Ако това е по този начин, за къде тъкмо са бързали Кирил Петков и компания и за какво не са попречили на водача да кара безразсъдно бързо? " , питат още от ИПБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР