"Междуправителствена работна група се фокусира върху изграждането на още един

...
"Междуправителствена работна група се фокусира върху изграждането на още един
Коментари Харесай

Румъния и България подписват за втори мост при Русе през април

"Междуправителствена работна група се концентрира върху построяването на още един мост сред Русе и Гюргево, чиято цел ще бъда да облекчи интензивното придвижване през към този момент съществуващия „ Дунав мост "

Това съобщи районният министърГроздан Караджов по време на парламентарния надзор в петък, съобщи

"Подготвя се съглашение за строителство на новото мостово оборудване и се чака документът да бъде подписан през април от България и Румъния “, заяви министърът.

Въпросът му бе заложен от Николина Ангелкова (ГЕРБ), която изиска да знае от кое място ще се откри финансиране за мостовете. Караджов загатна, че националният бюджет може да обезпечи средствата, само че и че може да се потърси дофинансиране от европейски стратегии, защото с плана ще се развие свързаността на две страни.

"Много е рано да питате за финансиране. Имаме си държавен бюджет, който в случай че не се краде, има задоволително финансиране за мостове. Те не са за толкоз огромна сума и не е нещо, което българският бюджет в идващите години да не може да си разреши. Европейските стратегии също стоят на масата “, изясни Караджов.

Караджов вмъкна и образец с построяването на моста Видин – Калафат, пробвайки се да каже, че сумата за строителството не е толкоз огромна.

Строителството на „ Дунав мост “ 2 продължи повече от 10 години, като оборудването бе намерено през 2013 година Мостът струваше 225 млн. евро, а планът се оскъпи с 27 млн. евро.

При сегашните цени на строителните материали въобще не е ясно какъв брой би коствало построяването на мостово оборудване над р. Дунав.

Ангелкова означи, че поръчките на новата власт за мостове над Дунав не са нещо ново. Те са били заложени в меморандум, подписан през 2014, преподписан през 2018 г, а през 2019 година Румъния и България са набелязали 5 точки за възможни мостови уреди: Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич, Русе – Гюргево с опция за жп преход и Силистра – Кълъраш. Според Ангелкова обаче основен проблем бил финансирането на плановете.

"Има ли визия по какъв начин ще се строят, по какъв начин ще се финансират, в какъв небосвод? Добре е, че имате политическо желание, само че преповтаряте направеното досега “, съобщи тя.

„ Вие го казахте – подписвали са се Меморандуми от 2014 година, само че отвън тях нищо не е правено. Само 3 месеца са минали, дайте ни най-малко още 3 и отново ни попитайте “, отвърна Караджов.

Припомняме, че държавното управление в началото имаше желание в своя 4-годишен мандат да построи повече от един мост над р. Дунав, както и няколко тунела под Стара планина. Впоследствие обаче стана ясно, че в мандата може да бъде издигнат единствено един мост и един тунел.

Регионалният министър Караджов пък бе още по-искрен, като съобщи, че даже един мост не може да се случи в границите на мандата, а вероятно, и то доста оптимистично видяно, може да се случи след шест години.

В началото на февруари, единствено няколко дни след срещата на Караджов и транспортният министър Събев с румънските управляващи за разискването на мостовете над р. Дунав, районният министър загатна, че за Румъния е значимо „ съживяването “ на реката като главен транспортен кулоар. Караджов съобщи, че дипломатическите контакти и напън би трябвало да продължат.

Тогава районният министър изясни, че до точките на хипотетичните мостове няма никаква довеждаща инфраструктура – нито от българска, нито от румънска страна. На двата бряга на реката те стъпват на второкласна пътна мрежа. Това би било главен проблем за вероятно европейско финансиране.

Припомняме, че Румъния и България се договориха през юни да проработи фериботната връзка Русе – Гюргево.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР