Международният наказателен съд (МНС) разреши да започне разследване за извършени

...
Международният наказателен съд (МНС) разреши да започне разследване за извършени
Коментари Харесай

Международният наказателен съд разреши разследването на военни престъпления в Афганистан

Международният углавен съд (МНС) позволи да стартира следствие за осъществени военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Афганистан . Ще се проверяват и хипотетични издевателства, осъществени от американски военнослужещи в тази страна, съобщи Франс прес.

" Прокурорката на МНС получава позволение да стартира следствие за хипотетични закононарушения, осъществени на територията на Афганистан, считано от 1 май 2003 година ", съобщи арбитър Пьотър Хофмански.



Решението е било взето от апелативен състав. Съдията анулира предишно решение, взето на по-ниска правосъдна инстанция в МНС.

През април предходната година основаният в Хага арбитражен съд отхвърли да позволи започването на следствие на тези закононарушения в Афганистан с мотив, че това няма да " е в полза на правораздаването ". Това решение беше взето седмица откакто Съединените щати анулираха визата на прокурорката на МНС Фату Бенсуда, отбелязва Франс прес.

Съединени американски щати приветстваха тогава решението, взето на първа инстанция . Администрацията на президента Доналд Тръмп е изрично срещу всякакво следствие на МНС в Афганистан.

Съдът бе основан през 2002 година, с цел да проверява най-тежките закононарушения по света.

Съединени американски щати, които не членуват в МНС, оповестиха през март предходната година невиждани наказания против интернационалната правосъдна институция, включващи визови ограничавания за всеки, който съгласно тях ще е директно виновен за вероятно следствие против американските военни в Афганистан, напомня Франс прес.

Решението, взето на първа инстанция месец по-късно, бе разкритикувано от правозащитни организации, а прокурорката Фату Бенсуда го апелира през септември. Според правозащитници решението е било тежък удар за хилядите жертви на афганистанския спор.



Близо 3500 цивилни са били убити, а 7000 - ранени, във войната в Афганистан единствено предходната година , сочат данни на Организация на обединените нации.

Фату Бенсуда желае да изследва хипотетичните закононарушения , осъществени от 2003 година насам в Афганистан освен от талибаните и от афганистанските сили за сигурност, само че и от бойци от интернационалната коалиция и по-конкретно от американски военнослужещи. Освен това има изказвания, че Централно разузнавателно управление на САЩ също е прибягвало да мъчения в тази страна.

Канцеларията на прокурорката на МНС и представители на жертвите на афганистанския спор пледираха още веднъж през декември за започване на следствие в Афганистан. Така се стигна до днешното правосъдно решение на апелативна инстанция, анулиращо това от април предходната година.

Съединени американски щати и талибаните подписаха на 29 февруари историческо съглашение, проправящо пътя към цялостно евакуиране на американските военни от Афганистан . През последните дни талибаните направиха офанзиви, които Пентагонът омаловажи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР