Международната рейтингова агенция Fitch понижи суверенния кредитен рейтинг на Саудитска

...
Международната рейтингова агенция Fitch понижи суверенния кредитен рейтинг на Саудитска
Коментари Харесай

Fitch понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия

Международната рейтингова организация Fitch намали суверенния кредитен рейтинг на Саудитска Арабия до "A " от "A+ ", заяви организацията. Прогнозата е със постоянна вероятност.

"Понижението отразява повишаването на геополитическото и военно напрежение в Персийския залив, преразглеждането на оценката на уязвимостта на икономическата инфраструктура на Саудитска Арабия, както и утежняването на платежния баланс на страната ", акцентира Fitch. Анализаторите на организацията подчертаха, че макар възобновяване на предходното произвеждане на нефт след офанзивите върху петролната инфраструктура съществува риск от нова офанзива, а това ще докара до нови стопански вреди.

Fitch предвижда бюджетен недостиг на страната в размер на 6.7% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година по отношение на 5.9% от Брутният вътрешен продукт година по-рано. Според анализаторите това се дължи на понижаване на междинните цени на петрола и размерите на произвеждане. "Предполагаме, че цената на суровия петрол Brent ще бъде приблизително 65 $ за барел през 2019 година по отношение на 71.6 $ за барел през 2018 година Очакванията са производството на нефт в Саудитска Арабия да бъде приблизително 9.7 милиона барела дневно от 10.3 милиона барела дневно през миналата година ", отбелязва още Fitch.

Решението на интернационалната рейтингова организация може да навреди на най-голямата арабска стопанска система, защото идва в миг, когато Саудитска Арабия се приготвя за интернационална продажба на ислямски облигации, деноминирани в щатски долари, и когато продължава да се възнамерява излизане на борсата на най-голямата саудитска петролна компания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР