Руснаците, заминали за постоянно пребиваване в Турция, масово напускат страната.

...
Руснаците, заминали за постоянно пребиваване в Турция, масово напускат страната.
Коментари Харесай

Reuters: Избягалите в Турция руснаци масово я напускат. Защо?

Руснаците, отпътували за непрекъснато престояване в Турция, всеобщо напущат страната. Причините са проблеми с разрешенията за престояване и усложнения с парите.

Според Reuters те избират Сърбия и Черна гора, където обстановката наподобява по-стабилна. Медиите показват, че броят на непрекъснато живеещите в Турция руснаци е намалял с съвсем една трета през последната година.

Агенцията се базира на формалната статистика, съгласно която през май броят на рускоговорящите поданици в Турция възлиза на 96 000 души при 154 000 през 2023 година Броят на фирмите, основани с съветски капитал, също е намалял до 68 през 2023 година от 140 през 2022 година

В диалог с руснаци, напуснали страната, Ройтерс откри, че Сърбия и Черна гора са станали техните съществени дестинации.

Описвайки проблемите, интервюираните споделят, че не могат да възобновят разрешенията си за престояване, имат усложнения с банковите услуги заради наказания, а също по този начин в страната има висока инфлация - през април тя е била 70%.

„ В Турция не можете да предвидите бъдещето си “, изясни един от тях, 46-годишният IT експерт Дмитрий.

Според него той е напуснал Санкт Петербург след оповестяването на мобилизацията в Русия през септември 2022 година, като е взел фамилията си със себе си. През януари 2023 година молбата му за позволение за престояване беше отхвърлена от турските управляващи и фамилията трябваше да се реалокира в Сърбия.

Както изясни различен респондент, Кирил Алексеев, на 35 години, който напусна Руската федерация след образуването на наказателно дело по политически аргументи, за приемане на позволение за престояване би трябвало да платите 2000 $, което е доста скъпо.

Координаторът на плана " Ковчег " Ева Рапопорт уточни, че също е напуснала Турция заради бюрократични проблеми. Освен това юристът изясни, че към момента не се знае дали тя ще стане „ по-враждебна към чужденците “. Турция има автократичен режим и компликации при спазването на човешките права.

Бириз Каракай означи, че „ Турция не желае да приема прекалено много чужденци в този момент “, тъй че някои руснаци избират Аржентина и Бразилия.

Агенцията показва, че при кандидатстване за позволение за престояване руснаците са били изправени пред повишение на прага на цената на закупеното жилище до 200 000 $ (преди - 50 000-75 000 долара). Те също изискват документи като адреса на UETS, националната система за електронно предизвестие.

При даване на услуги редица банки в страната, да вземем за пример Denizbank, изискват позволение за престояване от руснаците, с цел да им разрешат да открият сметка. Също така са затегнати условията към искащите да отворят карти, а освен това закриха сметките на съветски компании.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР