Международната общност одобри общ план за борба с вируса SARS

...
Международната общност одобри общ план за борба с вируса SARS
Коментари Харесай

Анализ: Асамблеята на СЗО симулира съгласие

Международната общественост утвърди общ проект за битка с вируса SARS CoV-2 (новия коронавирус) и реши да открие неговия произход: на 73-ата Световна здравна асамблея, която приключи, в Женева, беше призната резолюция с консенсус, призоваваща за „ намерено, транспарантно и без значение ” изследване на произхода на новия ковид и пътища за предаването му от животни към хора. Документът е утвърден на фона на вилнеещата американско-китайска осведомителна война, която не може да не засегне както текста на документа, по този начин и процедурата за неговото приемане, написа съветският вестник “Коммерсантъ “ в своя публикация, показана от организация " Фокус ".
„ Готовата ли е Асамблеята да одобри препоръчаната резолюция? “ попита Кева Бейн, представителят на Бахамските острови и ръководител на Асамблеята, в очакване на искащите да се изкажат.„ Виждам, че няма хора, които желаят да вземат думата, тъй като считам, че няма възражения и резолюцията се смята за призната. “ Историческият миг мина много умерено - официално резолюцията беше подкрепена от всички 194 страни, участващи в Световната здравна организация (СЗО), и по тази причина можем да приказваме за световен консенсус в битката с ковид .
Резолюцията се оказа всеобхватна: в нея участващите страни признават водещата и управителна роля на СЗО и Организация на обединените нации в координирането на световния отговор на пандемията, съгласяват се да работят дружно и да оказват помощ на бедните страни в битката с COVID-19. Те също по този начин се съгласяват да създадат краткотрайни всички ограничавания за придвижването на артикули и хора, да не изоставят други ограничения за поддържане на публичното здраве, като имунизация против сезонни заболявания, и като цяло се борят против пандемията дружно.
На фона на много общото наличие, изключително се откроява предпоследният параграф, който се крие на последната, седма страница от резолюцията.
В него генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус е свикан „ допустимо най-скоро “ да стартира „ независимо, без значение и пълноценно “ изследване на световния отговор на COVID-19 и неговата успеваемост, както и актуалната пандемия на СЗО и нейната навременност. Китай не се загатва.
Именно към този към този параграф се крият най-вече несъгласия: с изключение на Съединени американски щати, където доста политици намерено приказват за виновността на Китай в необятното разпространяване на ковид , Австралия в началото беше един от най-активните последователи на следствието за произхода на SARS CoV-2. Премиерът Скот Морисън предложи да се направи следствието без значение от СЗО, с цел да се откри произхода на вируса и неговото предаване от животни към хора. Разследването трябваше да се концентрира особено върху Китай - това по-специално означи австралийският външен министър Марис Пейн.
Китай внезапно се опълчи на сходно предложение и в отговор благодарение на националистическия таблоид, непосредствен до властта, Global Times започва осведомителна акция, по време на която Австралия даже беше наречена " дъвка, прилепена до китайската обувка ".
През първия ден от Асамблеята Китай не изрази подготвеност да се причисли към страните, подкрепящи резолюцията, само че все пак го направи в последния миг преди гласуването.
Пекин побърза да съобщи, че този документ е огромна победа за Китай .
„ Това е напълно друг механизъм спрямо по този начин нареченото без значение следствие, за което Австралия настояваше “, съобщи Джао Лицян, представител на китайското външно министерство.
Той акцентира, че текстът на документа приканва за битка с дезинформацията и клеветническите акции, с цел да се подсигурява съществуването на диагностика COVID-19, както и ваксини и медикаменти за битка с нея. Global Times даже побърза да назова признатия документ „ пестник в лицето на страни като Австралия “ и цитира неназован консуматор на обществените мрежи, където страната беше наречена „ гигантско кенгуру, работещо като американско куче “.
Освен неизказаните (и невключени в резолюцията) искове против Китай, Пекин се тормози от още един въпрос: условието да се позволи на Тайван да взе участие в работата на СЗО, която Китай смята за своя територия. Такива пожелания насочиха представителите на Съединени американски щати, Хаити и Парагвай. Министърът на опазването на здравето на Палау, говорейки с членовете на събранието посредством видеовръзка, даже избухна в сълзи, като описа какъв брой тайванските управляващи са помогнали на островната страна. Такива поплъзновения на " някои страни " заслужиха изобличението на китайския специфичен представител в Организация на обединените нации Чен Сю.
Приетата резолюция обаче не може да мине без политически детайли: да вземем за пример цяло приложение беше отдадена на „ усилване на дейностите за включване на дамите във всички стадии на процеса на взимане на решения, както и на въвеждане на джендър вероятност в битката против COVID-19 “.
Стигна се до такава степен, че Съединените щати - които не блокираха резолюцията, макар нежеланието да изразят своята поддръжка в първия ден на Асамблеята - бяха принудени настрана да подчертаят, че „ се разграничават “ от две точки от признатия документ.
Първата е отдадена на правото на бедните страни да подценяват правата върху интелектуалната благосъстоятелност върху медикаментите при изключителни обстановки, втората е да се подсигуряват репродуктивни права по време на зараза.
„ Съединени американски щати имат вяра в юридическата отбрана на неродените деца и отхвърлят всякакво пояснение на интернационалните права на индивида по метод, който принуждава всяка участваща страна да обезпечи достъп до аборти “, се споделя в формалното пояснение. Той също по този начин декларира, че подкопаването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност " изпраща неверен сигнал до новаторите, които са нужни за създаването на решенията, от които се нуждае светът ".
Приемането на резолюцията от Съединени американски щати не беше възпрепятствано с писмо от президента Доналд Тръмп, изпратено в навечерието на генералния шеф на СЗО. В него той упрекна организацията в просрочен отговор на епидемията и несъразмерната работа в полза на Китай, а също по този начин заплаши, че Съединени американски щати ще се отдръпват от участие в организацията и ще спрат цялото финансиране на организацията, в случай че СЗО не показва самостоятелност от Китай и не организира нужните промени. „ Не мога да разреша парите на американските данъкоплатци да продължат да отиват за финансиране на организация, която в настоящия си тип не обслужва ясно американските ползи “, съобщи президентът.
Писмото му провокира дребен теоретичен скандал - влиятелното здравно списание The Lancet беше насила да опровергае информацията, показана от президента, съгласно която това списание разгласява информация за епидемията от пневмония в китайския град Ухан през декември 2019 година „ Това изказване в действителност е погрешно. През декември 2019 година The Lancet не разгласява информация за вируса или епидемията в Ухан или другаде в Китай “, изясняват редакциите на списанието.
Тедрос Адхан Гебрейесус, закривайки Асамблеята, благодари на участващите страни за приемането на резолюцията. Той увери, че СЗО ще продължи да бъде стратегически водач в координацията на битката против епидемията и даде обещание, че ще даде на света цялата информация за вируса и неговия надзор. „ COVID-19 взе наши родственици и близки. Той открадна от нас и нашия живот, и метода ни на живот. Той разклати основите на нашия свят и в този момент заплашва да нанесе удар върху интернационалното съдействие. Но той също ни подсети, че макар нашите разлики, всички сме една човешка раса. И ние сме по-силни, когато сме дружно “, приключи той. Нито Доналд Тръмп, нито писмото му се загатват от Гебрейесус.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР