Международен изследователски екип установи, че загадъчната стъпка, оставена от древен

...
Международен изследователски екип установи, че загадъчната стъпка, оставена от древен
Коментари Харесай

Загадъчната стъпка в Гибралтар вероятно е от неандерталец

Международен проучвателен екип откри, че загадъчната стъпка, оставена от античен родственик на индивида преди към 30 000 години в Гибралтар, евентуално е от неандерталец, заяви "Сайънс алърт ".

Получените резултати навеждат на мисълта, че неандерталците са изчезнали от лицето на нашата планета по-късно, в сравнение с се смяташе до момента.

Специалистите са анализирали морфологичните особености на стъпката и са употребявали способ за оптическо датиране, който разрешава да се разбере по кое време даден пример е бил за финален път под въздействието на слънчева светлина. Следата е дълга 17 сантиметра и затова е оставена от човек с растеж 106-126 сантиметра. Оказа се, че датира отпреди 28 450 години плюс-минус 3000 години. Известно е, че през този интервал актуалният човек към момента не стигнал до Гибралтар.

По мнението на учените, единственото пояснение за произхода на отпечатъка е, че в Гибралтар е живяла една от последните популации неандерталци. По-рано се смяташе, че те са изчезнали от лицето на Земята преди към 40 000 години. Всъщност друго проучване заключи, че е допустимо актуален вид хора да са живели в южната част на Пиренейския полуостров, покрай Гибралтар, преди 43 000-45 000 години. Затова не би трябвало изцяло да се изключва опцията стъпката да е оставена от Хомо сапиенс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР