Между Германия и Полша избухна дипломатически скандал: полският президент Анджей

...
Между Германия и Полша избухна дипломатически скандал: полският президент Анджей
Коментари Харесай

Отказът на Дуда да се срещне с Меркел е обида, а не случайност

Между Германия и Полша избухна дипломатически скандал: полският президент Анджей Дуда не откри време да се срещне с канцлера Ангела Меркел по време на прощалното ѝ посещаване, написа немският вестник Die Welt, предава организация „ Фокус “.

Ангела Меркел не получи най-топъл банкет във Варшава, акцентира изданието. Докато се приземи в полската столица, тя трябваше да преразгледа проектите си. Разбира се, малко по-късно тя получи букет цветя от премиера Матеуш Моравецки в парк Лазиенки, само че президентът Дуда, който е първият човек в страната съгласно протокола, не поздрави Меркел - и това макар обстоятелството, че канцлерството преди този момент беше оповестило плануваната среща на Меркел и Дуда, акцентира изданието.

Няколко дни по-рано полските медии оповестиха, че срещата може да не се състои. В същия ден президентът на Полша се чака да участва на възпоменателни събития в Катовице в южната част на страната. По този метод немският канцлер към този момент посети американския президент Джо Байдън и украинския президент Владимир Зеленски по време на „ прощалното си турне “, до момента в който водачът на страна от Европейски Съюз ѝ отхвърли такава чест.

Според Die Welt е подозрително, че повода в действителност е, че президентът на Полша не може да участва на две събития едновременно. Журналистите на изданието считат, че това е тенденциозен отговор от Полша. Факт е, че немското държавно управление през юни тази година трябваше да предложения полския министър председател Моравецки на държавни съвещания в Берлин, само че в последна сметка не го направи, което не се хареса Варшава.

От позиция на Германия, отводът на Дуда да одобри Меркел е засегнатост и доказателство за сложните връзки, акцентира немският вестник. Нито една друга страна сътрудник не е третирала Берлин по този начин студено, както в този момент Полша. Има доста спорове сред двете страни.

Да, Полша се трансформира в един от най-важните търговски сътрудници на Германия: страната с оборот от 122,9 милиарда евро надмина даже Италия и в този момент е на пето място измежду комерсиалните сътрудници на Германия. Политически обаче и двете страни нямат какво да си кажат.

Варшава взе под внимание известието за довеждане докрай на строителството на „ Северен поток 2 “ предишния петък. Изграждането на газопровода способства за утежняване на връзките сред Германия и Полша през годините. Във Варшава той се смята за опасност освен за енергийната сигурност на Полша, само че и за целия Европейски Съюз. Германското държавно управление си затваря очите за тези опасения.

Германските дипломати с изненада означават все по-враждебните усеща към Германия в Полша. Полската телевизия в този момент с груби думи изобразява Германия като зложелател на Полша. Това не постоянно е било по този начин, напомня Die Welt.

През 2005 година, когато Меркел за първи път стана канцлер, имаше огромна еуфория за новата Европа. Полша се причисли към Европейски Съюз година по -рано. От 2007 година страната се управлява от либерално-консервативната партия на Доналд Туск, който по-късно стана ръководител на Съвета на Европейски Съюз, като остана на поста в продължение на осем години. Берлин намираше повече общо с това държавно управление. През 2015 година „ Право и правдивост “ завоюва изборите в Полша, частично с помощта на отхвърлянето на имиграционната политика на Германия. Това е началото на отчуждението сред Германия и Полша, отбелязва вестникът.

Прощалното посещаване на Меркел във Варшава пристигна в миг, когато полските политици намерено приказват за „ Полекзит “, излизане на Полша от Европейски Съюз. Те настояват, че в случай че събитията се развиват по този начин, както до момента, скоро Варшава ще би трябвало да вземе радикални решения. Както напомня Die Welt, по-рано Европейската комисия изиска от Върховния европейски съд да наложи финансови наказания против Полша, защото Варшава престана да се преценява с решението, признато според разпореждане на най-висшия европейски съд.

Продължаващото към този момент шест години оттегляне от върховенството на закона в Полша прерасна до европейски проблем, акцентира немският вестник. Ако страна от Европейски Съюз слага под въпрос главните права на Европейския съюз, това визира целия съюз. Най-голямата неточност на Ангела Меркел беше, че не реагира задоволително пламенно, споделят наблюдаващи.

В същото време сдържаността на Меркел, колкото и спорно да звучи, остави вратите за Варшава отворени. Бъдещият канцлер обаче във всеки случай ще получи мъчно завещание, заключава Die Welt.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР