Мечтите невинаги се сбъдват точно както си ги представяме. В

...
Мечтите невинаги се сбъдват точно както си ги представяме. В
Коментари Харесай

Българите - между три морета

Мечтите не всеки път се сбъдват тъкмо както си ги представяме. В момента да вземем за пример хилядолетната българска цел за " България на три морета " е на практика изпълнена, въпреки и по малко по-различен метод от този, който са си представяли предходните генерации или патрЕотите. Днес българите могат да вървят с изключение на на Черно море още на Егейско (Гърция), а през последните лета от ден на ден и на Адриатическо. Албания е една от дестинациите, която става позната за от ден на ден българи и с наближаването (уви) на края на лятото взехме решение да й обърнем повече внимание. През последните години балканската страна (която, несъмнено, избира да се назовава средиземноморска) развива стремително и извънредно сполучливо летния си туризъм. През тази година там единствено за лятото евентуално ще има съвсем толкоз туристи, колкото ще са пристигнали в България през цялата година. И това, в случай че бреговата линия тук и там е почти идентична, а броят на туристите в Албания единствено преди няколко години е съвсем два пъти по-малък. (Вижте репортаж от албанските плажове и разбор за триумфа на туристическия им артикул -.)

Мечтите не всеки път се сбъдват тъкмо както си ги представяме. В момента да вземем за пример хилядолетната българска цел за " България на три морета " е на практика изпълнена, въпреки и по малко по-различен метод от този, който са си представяли предходните генерации или патрЕотите. Днес българите могат да вървят с изключение на на Черно море още на Егейско (Гърция), а през последните лета от ден на ден и на Адриатическо. Албания е една от дестинациите, която става позната за от ден на ден българи и с наближаването (уви) на края на лятото взехме решение да й обърнем повече внимание.

През последните години балканската страна (която, несъмнено, избира да се назовава средиземноморска) развива стремително и извънредно сполучливо летния си туризъм. През тази година там единствено за лятото евентуално ще има съвсем толкоз туристи, колкото ще са пристигнали в България през цялата година. И това, в случай че бреговата линия тук и там е почти идентична, а броят на туристите в Албания единствено преди няколко години е съвсем два пъти по-малък. (Вижте репортаж от албанските плажове и разбор за триумфа на туристическия им артикул -.)

Защо в България през последните години растежът на туристите се забавя е комплициран въпрос, на който предлагащите услуги по морето избират да търсят отговори най-вече на открито - от коронавирус, през войната против Украйна, до, както е съвременно през последните дни, " целенасочената акция за дискредитиране на българския туризъм ". Една тематика от последните дни обаче сподели, че аргументите за жалост от време на време идват и от вътрешната страна.

Преди няколко дни едно изследване за чистотата на морската вода на неправителствената организация " Активни консуматори " твърдеше, че тя е нечиста с бактерия, което демонстрира, че в морето се изливат, да смекчим малко - мръсни води. Настана огромна суматоха, в която засегнатата страна се опита да покаже, че не е затънала до ушите в мръсна вода, само че в " Капитал " взехме решение да погледнем тази история по-внимателно. Накратко, разбрахме, че даже и изследването да не е изцяло правдиво, по брега на Черно море има проблеми с изхвърлянето на мръсните води (вижте повече ).
Реклама
Една от аргументите замърсяването на морето да бъде допустимо е, че системите за инспекции и надзор на разнообразни равнища са с доста ниска успеваемост по две аргументи - корупция и безгрижие. Подобен проблем може да се види и в друга история:

През последните месеци постоянно се загатва по разнообразни мотиви възнаграждението на лекаря, който ръководи една от огромните държавни лечебни заведения - " Майчин дом " - 1.7 млн. лева за близо година и половина. Лекарите без подозрение би трябвало да получават доста положителни заплати, само че въпросът в тази ситуация е дали е редно той да си ги дефинира самичък и дали останалите работещи в болничното заведение също получават сравними хонорари. (Прочетете.)

Разбира се, не всичко е проблеми, по тази причина не пропускайте две други истории в броя. Едната е. Тези, които знаят кой е той, към този момент несъмнено прелистват страниците, с цел да стигнат до него. А на тези, които не знаят, им предстоят доста забавни часове с книгите му. В другата пък ще видите и (на в миналото наричаното " наше " море) - с изключение на среща с Нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич внимание ще заслужават и най-малко още няколко събития.
Свързани публикации " Бащин дом ": Какво се случва в " Майчин дом " 25 август 2023, 10:16 Кафявите знамена по Южното Черноморие 25 август 2023, 06:44 Албанската морска фантазия 25 август 2023, 06:14 Лиу Цъсин: Само концепцията за нов свят подсигурява по-нататъшното развиване на човечеството 24 август 2023, 11:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР