Математик, университетски преподавател, бивш гимназиален директор и бивш депутат. Вече

...
Математик, университетски преподавател, бивш гимназиален директор и бивш депутат. Вече
Коментари Харесай

Манол Пейков: Подкрепям проф. Ивайло Старибратов за кмет на Пловдив, но трябваше аз да бъда кандидат

Математик, академични учител, някогашен гимназиален шеф и някогашен народен представител. Вече официалано - Ивайло Старибратов ще е претендентът на обединяването " Продължаваме промяната-Демократична България " за кмет на Пловдив.

Името на Старибратов се върти отдавна в договарянията сред двете обединения в обединението, само че бе " осветено " от Манол Пейков, който също бе считан за един от любимците, в профила му във фейсбук. Самият Манол Пейков ще бъде финален в листата на ПП-ДБ, като даже да завоюва място в общинския съвет, ще остане в Народното събрание като народен представител.

Манол Пейков не скрива и разочарованието си, че не е убедил сътрудниците си, че той е най-подходящ за кандидат-кмет на Пловдив.

Манол Пейков написа:

Скъпи другари,

Както към този момент сте научили от медиите, на локалните избори през октомври ние от ПП-ДБ ще се явим като коалиция. В ц я л а т а страна.

Кандидат за кмет на обединението в Пловдив ще бъде проф. Ивайло Старибратов.

Мнозина от вас знаят, че се приготвям за присъединяване в тези избори от съвсем година. Удивително доста хора ме подкрепяха в това ми желание – за което сърдечно им благодаря.

Важно е да си дадете сметка, че – въпреки в профил да изглеждаме като (почти) монолитна политическа мощ – ПП-ДБ е комплицирана коалиция, състояща се от четири огромни и две дребни партии. Обединява ни общата ни цел да превърнем България в по-добро и по-справедливо място за живот.

Преговорите с нашите съдружни сътрудници за това кои претенденти да издигнем на локалните избори бяха дълги, тежки и напоителни. Това беше една изцяло естествена (и здравословна, бих казал) битка на визии, на гледни точки, на характери, на упоритости (да, упоритостта несъмнено може да бъде и нещо потребно за един политик – изключително когато е отдадена на общото благо).

Да, България – политическата мощ, на която съм член (и която ме познава най-добре!) – твърдо поддържаше кандидатурата ми от начало до край.

Уви, не успяхме да убедим сътрудниците си от обединението (някои от които ме познават малко едностранчиво – на първо място в светлината на парламентарното ми " биткаджийство " ), че към сегашния миг точно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив.

В последна сметка, всред палитрата от (основно) политически претенденти, обединението се спря на кандидатурата на проф. Ивайло Старибратов (с който сме делили една пейка в цели два, въпреки и къси парламента) – човек с добра известност и солидна биография, чиято удивителна фамилна история е обвързвана с Пловдив от повече от две епохи.

Не зная дали проф. Старибратов има по-добри шансове от мен да стигне до балотаж и да завоюва кметското място. Но няколко неща знам сигурно:

● Коалицията ПП-ДБ е изострен, мощен и (за разлика от всички свои предшественици) резистентен чеп в непробиваемата до неотдавна стена на българското политическо статукво.

● Ако цената, която би трябвало да платим, с цел да съхраним и развием тази коалиция, е обвързвана с това да преглътнем гнева и неудовлетворението си (задето, видите ли, не е станало по този начин, както на нас ни се е искало) и да проявим самообладание и зряла възраст – тази цена НЕ Е прекомерно висока.

● В сегашния пловдивски парламент (състоящ се от 51 общински съветници), Демократична България има едвам четири (на предишните избори Политическа партия към момента не съществуваше). За един мандат време тези четирима души свършиха доста и смислени неща – бориха се като лъвове за спасяването на Панаира; огласиха и стопираха редица подмолни и нечестни сделки; трансфораха " Демократична България " в уважавана и разпознаваема политическа мощ на пловдивска земя.

В новия си съдружен формат, ПП-ДБ има изцяло р е а л е н късмет да вкара в новия общински съвет от три до четири пъти повече съветници (между 12 и 16 души). Което в действителност би могло да п р о м е н и играта на пловдивски терен – и да врътне кранчето на голяма част от отявлените корупционни течове, присъщи за актуалното ръководство.

● Ивайло Старибратов е стабилен и почтен претендент, с 11 години стаж като преподавател и още 13 като шеф на една от най-престижните пловдивски гимназии, Математическата. Отгоре на всичкото е потомък на толкоз дълга редица от славни и уважавани пловдивчани от 1811 година насам, че има пъклен доста за губене (имам превид – в случай че не дай боже някой ден, откакто завоюва кметското място, му мине през мозъка да влиза в всякакви тъмни и подозрителни покупко-продажби, сходно на немалка част от предшествениците си на кметския стол).

● Както съм казвал и различен път – политиката е маратон, а не спринт. Ако желаеме в действителност да бъдем потребни, би трябвало да развиваме не взривната си мускулатура, а тези тънките, жилести, белезникави мускули, които не изпъкват впечатляващо по тялото, само че умеят да ни придвижват през тежки преходи и дълги дистанции.

● Последно, само че не на последно място: който го е боязън от мечки, не върви в гората. А който желае да получи всичко тук и в този момент, просто не се захваща с политика.

С две думи:

○ Подкрепям безусловно кандидатурата на проф. Старибратов за кмет на Пловдив;

○ Призовавам ви с религия и възторг да подкрепите листата за Общински съветници на ПП-ДБ на локалните избори, водена от прелестната и всеотдайна Веселина Александрова.

○ Лично аз ще се включа в листата на знаковото, последно, 51-во място – с цел да потвърдя и на процедура своята подкрепа;

○ Дори и да получа задоволително преференции, с цел да разместя листата, на този стадий имам намерение да остана в Парламента, насочвайки напъните си през оставащото (бог знае какъв брой дълго) време в обсъждане, подготовка и внасяне на Закон за Пловдив – който един път вечно да реши казуса с тежките и отколешни административни разделения, разсичащи града ни като самурайски меч и пречещи на развиването му;

○ Ще допринеса за акцията на ПП-ДБ в Пловдив 5,000 лв. персонални средства – тъй като (а) акцията има отявлена потребност от тях и (б) прелестно зная, че думите на един човек постоянно звучат по-убедително, когато са подкрепени и с финансови причини.

Благодаря ви, че изчетохте този текст.

Благодаря ви, че вярвате в нас и ни подкрепяте.

Най-сетне: благодаря ви, че ще (се опитате да) превърнете всичката разрушителна сила, която всеки ден складирате (складираме!) у себе си – яд, незадоволство, възприятието, че очакванията ни са предадени за следващ път, че нещата все не се получават, че светът се върти по-бавно, в сравнение с ни се желае (при това в неверната посока!) – в нещо в действителност градивно.

Не е нужно да е нещо огромно.

Като за начало – една добра дума. И две бюлетини (една за кмет и една – за общински съветници) в урната в края на октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР