Масово хората се притесняват да даряват кръв, защото не са

...
Масово хората се притесняват да даряват кръв, защото не са
Коментари Харесай

Лекар: Хората не даряват кръв от страх

Масово хората се тормозят да подаряват кръв, тъй като не са напълно наясно какво тъкмо се случва с организма им и си мислят, че може да им се случи нещо съдбовно. Това сподели пред Радио „ Фокус “ доктор Бойка Маринова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград.
По думите ѝ от хуманна позиция кръводаряването е доста значимо, тъй като се оказва помощ на доста хора, които се нуждаят, а в България има забележителен брой хора, които чакат за кръв. " Точно това е казусът – кръвта в България не е задоволително и единствено близки хора подаряват, когато някой се нуждае от кръв, тогава се сещаме, че някой различен има потребност от нашата кръв. Тези хора, които подаряват кръв безплатно, са доста малко. Това са единици. Може би за цялата година безплатно подаряват кръв към 120 души, на фона на 4 600 души, от които сме взели кръв през годината, това е напълно незадоволително ", разяснява тя. Д-р Маринова акцентира, че не трябва да забравяме, че кръводаряването избавя човешки живот.
" При кръводаряване количеството кръв, което се взима от донора, е 450 мл. На някои се взима по-малко, според от самите вени. При неприятни вени, колкото и да желаеме, повече от 300 - 350 мл не могат да се вземат. Иначе естественото количество кръв, което би трябвало да се вземе, тъй като вътре има един разтвор 63 мл и с цел да е годна 35 дни тази кръв, тя би трябвало да бъде 450 мл. Под тези мл към този момент спада годността на кръвта ", изясни тя. Д-р Маринова уточни, че кръводарители могат да бъдат всички здрави хора над 18 години и под 65 години. Тя означи, че е значимо да не са с високо кръвно, да не взимат антибиотик сега, да няма ваксина преди кръводаряването, да не са боледували от хепатит Б, да нямат сърдечни болести. Началникът на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград акцентира, че има цялостен лист от неща, за които на място се разпитват хората и се преценя дали могат да дарят кръв, или не.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР