Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че

...
Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: И машинният вот не може да спре купения вот

" Машините стабилно понижиха броя на гласуващите. Няма никакво подозрение, че това се дължи на машините. "

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към Българска академия на науките. Константинов е някогашен член на ЦИК и някогашен ръководител на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване ".

Когато се гласоподава с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, уточни като мотив той.

" Хората изрично не желаят да гласоподават с машини у нас. "

Никъде в Европа, като се изключи Брюксел, няма машинно гласоподаване, подсети Михаил Константинов.

Математикът дефинира като мит тезата за високия брой недействителни гласове при книжен избор, като даде образец с изборите през 2017 година, когато без машини делът е бил малко над 3%, " безусловно в европейската норма ". За съпоставяне в Германия са 2%, добави той.

По секциите виждаме хората, които към този момент са решили да гласоподават с машина и те се оправят. Не виждаме тези, които се притесняват и не отиват да гласоподават, посочи проф. Константинов.

Математикът попита за какво няма изследване по какви аргументи понижава изборната интензивност.

" Хората се притесняват да не се изложат. Гласуването е развой, при който има прочут стрес. "

По думите му при направена неточност в гласуването с машина вотът е подправен, въпреки официално да е годен.

Електоратът на Българска социалистическа партия относително тежко беше изумен от машинния избор. Те има за какво да желаят да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български гласоподаватели, акцентира математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, безапелационен е Михаил Константинов.

Той изрече мнение, че даже постоянните гласоподаватели " купуваме подправена стока ", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават упованията ни и не извършват обещаното.

" Ние, които гласуваме за всякакви партии, а след това ни лъжат - това не е ли пазаруване на нашия глас, единствено че с следваща машинация? Ние купуваме подправена стока. Купуването на гласове е доста грозно събитие, само че пазаруването на депутати не е ли още по-грозно събитие? Зад един народен представител стоят 10 000 гласа на гласоподаватели. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР