Марсоходът Curiosity кацна на Марс на 6 август 2012 година

...
Марсоходът Curiosity кацна на Марс на 6 август 2012 година
Коментари Харесай

Доказано: На Марс е имало древно езеро

Марсоходът Curiosity кацна на Марс на 6 август 2012 година в региона на кратера Гейл. За да реализира това кацане, му бяха нужни осем месеца.

Апаратът бе кадърен да преодолява височини до 75 см, да снима ситуацията и вземе проби от почвата, след което да изпрати фотосите и навреме направения разбор на Земята. Той е с дължина 2.8 м и тегло 900 кг. Целият план е коствал на НАСА 2.5 милиарда $.

Спрямо изпратените геологически и геохимични данни учените се надяваха да открият отговор на въпроса имало ли е на Марс живот и съществуват ли места там, подобаващи за живи организми. Преди дни марсоходът Curiosity направи сензация, като удостовери съществуването на антично езеро на Червената планета.

Образците, които апаратът е събрал от кратера Гейл, несъмнено потвърждават, че в миналото, преди хиляди години, на Марс е имало обширни езера. Учените заключват, че температурата на марсианската атмосфера в миналото е била над нула градуса по Целзий. А това, въпреки това, води до констатацията, че е изцяло допустимо на Червената планета да е имало живот.

Доскоро бе признато, че даже на Марс да е имало водоеми, те са били подземни и то единствено в избрани региони от планетата. Днес обаче тази обичайната доктрина търпи съществени метаморфози.

Curiosity иззема мостри от планината Шарп, където се подвизава. Марсоходът е екипиран със системата SAM - анализатор на химическия състав на марсианските мостри. Иззетите проби от планетата се слагат в анализатор, където той се нагрява.

В рамките на този развой се отделят разнообразни газове, които се проучват изцяло. Резултатите сочат, че преди 3.8 милиарда години на това място е имало огромно и пълноводно езеро.

 Марс

Curiosity е най-модерният модел марсоход, изпращан в орбита досега. Той е кадърен да развива до 90 км/ч. Срокът за работа, за който е изпратен апаратът, е една марсианска година или 687 земни дни. До края на плана остава още малко, само че учените се надяват на още забавни открития.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР