Манастирът Св. св. Козма и Дамян“, част от управляваната от

...
Манастирът Св. св. Козма и Дамян“, част от управляваната от
Коментари Харесай

Бизнес с Бог: Дядо Николай прави соларен парк за 35 млн. лева! Кой е истинският собственик?

Манастирът „ Св. св. Козма и Дамян “, част от ръководената от митрополит Николай Пловдивска митрополия, е решил да направи крачка в посока енергийна самостоятелност с построяването на огромен слънчев парк върху един от своите парцели край пътя Пловдив – Асеновград. На личен терен от 350 дка е планувана централа с мощ 35 мВт, което по пазарни данни би означавало инвестиция в размер от към 30 – 35 млн. лева, съобщи „ Капитал “.

 От манастира „ Св. Св. Козма и Дамян “ не са осведомени в подробност с плана, тъй като се „ движи от централния офис на митрополията “, т.е., от Николай Пловдивски

Подобен ход наподобява повече от чудноват по ред аргументи – огромната сума на инвестицията; изискването, че силата ще се употребява за лични нужди; неналичието на гласност.

По неофициална информация обаче обстановката е по-различна – планът и финансирането няма да бъдат направени от митрополията, а тя единствено ще отдаде земята на друга компания чартърен. Коя тъкмо ще е тази компания и по какъв начин тъкмо ще се ръководи слънчевият парк и ще се употребява силата му, както и на кого тъкмо ще е благосъстоятелност той не е изцяло ясно.

На пръв взор причина за това решение от страна на митрополията идва след повече от десетилетия неволи към сметките за ток, които през миналата 2022 година бяха извънредно високи. Храмовете и църквите в Пловдив тогава тънеха в мрак и мраз и имаха междинни сметки към 4 хиляди лева

Първият по-значителен подобен конфликт на стопанисваните от Пловдивската митрополия обекти с високите сметки за ток пристигна тъкмо преди 10 години. Тогава бяха проведени акции за дарения от миряни, а като извънредно решение пловдивският митрополит Николай подари своят втори „ Ролекс “, оценен през 2013 година на към 12 хиляди лева, с цел да бъде продаден на търг. Със събраните пари беше планувано да се изплатят сметките на храма „ Света Марина “, която е централата на митрополията в града. До продажба на златния „ Ролекс “ не се стигна, тъй като претенденти на търга не се появиха, а сметката бе погасена от донори.

Сметките за ток провокираха няколко дебата на високо равнище, което докара и до документално питане от страна на патриарх Неофит дали църковните обекти в страната могат да преминат на битов ток. В отговор на КЕВР по запитването стана ясно, че обектите на Българската православна черква (БПЦ) не могат да употребяват контролирани цени за електрическа енергия като битовите клиенти. Такава молба въпреки всичко може да бъде направена към публичния снабдител и в случай че се реши, че потреблението пасва на критериите за битов консуматор, те могат да сменят своя статут.

„ Капитал “ изпрати питане по тематиката до Пловдивската митрополия и на няколко пъти направи опит за контакт с публични нейни представители, само че до публикуването на текста отговор не бе получен.

Реклама

Спасение от небесата

Подробности за слънчевия парк могат да се научат от постъпилото още на 24.10.2022 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, заявление за построяването му на парцел, намиращ се сред Пловдив и Асеновград. Теренът е благосъстоятелност на манастира „ Св. св. Козма и Дамян “ и е единствено на 3 километра от производителя на благородни и цветни метали КЦМ, който пък през юни подписа контракт за изкупуване на сила от предстоящ слънчев парк край Свищов.

В документите на манастирския солар е посочено, че силата му е планувана за лична приложимост, а остатъкът ще се продава непосредствено към мрежата. Работата е там, че нито манастирът, нито всички църкви в Пловдив могат да потребят толкоз огромно количество сила – безусловно е задоволително да зареди денем към 30 хиляди семейства. Точно по тази причина съмнението е, че в действителност централата ще зарежда намиращи се наоколо фабрики, а освен манастира или църквите в района.

Фотоволтаичният парк ще се състой от общо 6480 двулицеви слънчеви панела, което най-вероятно значи, че е планувано земята да бъде покрита с повърхнина – трошляк или друга бяла настилка, която да отразява светлината към другата страна на панелите. Също по този начин структурата би трябвало да е висока, с цел да разреши отразяването на светлина.

Теренът за парка се намира в непосредствена непосредственост до различен парцел на църквата, в който има неподдържани здания, овощни култури и пчели. Именно през този парцел ще бъде осъществена и ВиК връзката на парка, тъй че да обезпечава запаси за почистването на панелите, а и за потребностите на личния състав по поддръжка. Ще бъде построена и пътна връзка с локалното платно на пътя Пловдив – Асеновград.

Според Имотния указател теренът, предопределен за фотоволтаичната централа на „ Св. св. Козма и Дамян “, чийто шеф е Пловдивската митрополия, е бил предан под аренда на Тодор Василев, притежател на „ Василев трейд “, която се занимава със земеделска продукция. Договорът е от 2020 година, като месечната сума, която Василев заплаща, е 17.7 хиляди лева Срокът на арендата е до 2025 година, само че по същото време, по което е пуснато запитването от манастира към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, за построяването на слънчевия парк, той е преустановен и парцелът е освободен.

Това не е единственото съглашение за аренда сред двете страни – анекс към съществуващо такова за шест обособени парцела с общ размер 310 дка е подписан също през октомври 2022 година за интервал 5 години. Уговорената сума е за 112 хиляди лева, или по 22.4 хиляди лева на година.

В отговор на запитването на „ Св. св. Козма и Дамян “ районният шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, Ивайло Йотков е решил, че не е нужно да се прави оценка на плана за слънчевия парк. Като претекст за това той е показал, че парцелът не е в предпазена зона и – основано на документите и естеството на плана – не следва да има замърсяване на околната среда.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР