Малцина могат да предвидят как ще завърши руската инвазия. BBC

...
Малцина могат да предвидят как ще завърши руската инвазия. BBC
Коментари Харесай

Пет сценария за изхода на войната в Украйна, представени от BBC

Малцина могат да плануват по какъв начин ще приключи съветската инвазия.

BBC обаче показва пет сюжета за нейното развиване и вероятен излаз. И множеството от тях са злокобни, показва БГНЕС.

Кратка война

При този сюжет Русия усилва мащаба на военните си интервенции. Руските военновъздушни сили, чиято роля до момента е била лимитирана, стартират да нанасят тежки въздушни удари. Масирани хакерски атаки засягат националната инфраструктура. Комуникационните мрежи и енергийните запаси се срутват. Загиналите са хиляди.

Въпреки смелата опозиция, Киев пада в границите на няколко дни. Правителството е сменено от проруски марионетен режим. Президентът Зеленски е или погубен, или бяга в Западна Украйна, или даже в чужбина, с цел да образува държавно управление в заточение.

Президентът Путин афишира победа и изтегля част от силите си, като оставя задоволително, с цел да резервира прочут надзор. Хиляди бежанци не престават да бягат на запад. Украйна се трансформира в нещо като Беларус - сателитна страна на Москва.

Подобен излаз никога не е неосъществим, само че ще зависи от доста променливи фактори: съветските сили разполагат с по-добри благоприятни условия, множеството от силите им към този момент са разгърнати, а изключителният военен дух на Украйна отслабва. Путин може да реализира промяна на режима в Киев и преустановяване на проектите на Украйна за западна интеграция.

Но всяко проруско държавно управление ще бъде нелегално и уязвимо за въстание. Такъв резултат би останал неустойчив и вероятността спорът да избухне още веднъж остава висока.

Дълготрайна война

Може би най-вероятният сюжет е тази война да прерасне в нескончаем спор. Може би силата на съветските военни ще намалее заради ниския морал на армията, неприятната верига за доставки или даже не толкоз способното управление. Може да отнеме повече време на съветските сили да окупират градове, като Киев, чиито бранители се бият улица по улица.

В подобен случай ще последва дълга блокада. Сраженията ще замязят на дългата и жестока битка на Русия през 90-те години на предишния век за завладяването и значително унищожаването на Грозни - столицата на Чечения.

Но даже и съветските сили да открият наличие в украинските градове, може да се окаже мъчно да запазят контрола си. Русия може да не е в положение да обезпечи задоволително войски, с цел да покрие такава голяма страна. Отбранителните запаси на Украйна ще се трансфорат в дейно въстание, подкрепяно от локалното население.

Западът ще продължава да доставя оръжия и муниции. По-късно, може би след доста години и може би с ново управление в Москва, съветските сили най-сетне ще изоставен Украйна, унизени и окървавени, както в Афганистан през 1989 година, след десетилетие на война против ислямистките бунтовници.

Европейска война

Възможно ли е тази война да премине границите на Украйна? Президентът Путин може да се опита да си възвърне повече елементи от някогашната съветска империя, като изпрати войски в някогашни руски републики, които не са членки на НАТО, като Молдова и Грузия. Ескалацията може да е резултат и от погрешно ръководство.

Владимир Путин може да преглежда доставката на западни оръжия за украинските сили като акт на експанзия, който оправдава ответни дейности. И по този начин, следователно той ще заплаши да изпрати войски в балтийските страни - които са членки на НАТО, като Литва, с цел да сътвори сухопътен кулоар с съветския крайбрежен анклав Калининград.

Нещо извънредно рисково, несъмнено, което би довело до риск от война с НАТО. Според член 5 от устава на военния съюз нахлуване против член на организацията е нахлуване против всички. Но Путин може да поеме риска, в случай че счита, че това е единственият метод да избави управлението си. А в случай че е изправен пред вероятността за проваляне в Украйна, може да се изкуши да ескалира още повече.

Вече знаем, че съветският водач няма проблем да нарушава интернационалните правила от десетилетия. И той може да приложи тази логичност към потреблението на нуклеарни оръжия. Тази седмица Путин увеличи нуклеарната си подготвеност до по-високо равнище.

Дипломатическо решение

"Сега оръжията приказват, само че пътят към разговора постоянно би трябвало да остава отворен ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Определено разговорът продължава. Френският президент Еманюел Макрон беседва по телефона с Владимир Путин. Дипломатите настояват, че са осъществени някои контакти с Москва.

За изненада на мнозина, съветски и украински публични лица се срещнаха за диалози на границата с Беларус. Те не реализираха огромен прогрес, само че самото единодушие за диалози демонстрира, че Путин наподобява най-малко е приел опцията за контрактувано преустановяване на огъня.

Ключовият въпрос е дали Западът може да предложи това, което дипломатите назовават "изход ", като съгласно тях е значимо за съветския водач да знае какво е належащо да направи, с цел да бъдат анулирани западните наказания.

Съществува следващ сюжет: Войната се развива зле за Русия. Санкциите стартират да разстройват Москва. Опозицията против войната се разраства с идването на ковчезите. Путин счита, че продължаването на войната може да съставлява по-голяма опасност за неговото водачество, в сравнение с унижението от нейния край.

Китай се намесва, притискайки Москва да направи компромис, предупреждавайки, че ще спре да купува съветски нефт и газ, в случай че няма деескалация. И по този начин, Путин търси излаз. В същото време украинските управляващи виждат продължаващото опустошение на страната си и стигат до извода, че политическият компромис може би е за предпочитане пред такава пагубна загуба на човешки живот.

Така че дипломатите стартират диалози и реализират съглашение. Да кажем, че Украйна приема съветския суверенитет над Крим и елементи от Донбас. В подмяна Путин признава независимостта на Украйна и правото ѝ да задълбочи връзките си с Европа. Това може да не наподобява толкоз евентуално, само че не е отвън логиката сходен сюжет да се появи от отломките на кървавия спор.

Путин е свален от власт

А що се отнася до самия Путин? "Готови сме за всевъзможен резултат ", съобщи съветският президент, когато стартира нашествието. Но какво ще стане, в случай че резултатът е загуба на властта? Може да наподобява немислимо, само че светът се промени през последните 24 часа и всички сюжети минават през мозъка ни.

Сър Лорънс Фридман, професор в Кралския лицей, написа преди няколко дни: "Колкото по-вероятно е режимът в Киев да се промени, толкоз по-вероятно е Москва да се промени. " Какво води до това изказване? Може би Путин се стреми към пагубна война. При този сюжет ще загинат хиляди съветски бойци.

В същото време финансовите наказания са "хапещи ". Руският президент губи национална поддръжка, а в същото време заплахата от национално въстание нараства. Той употребява вътрешните сили за сигурност на Русия, с цел да потуши митингите. Това обаче може да се трансформира в "бумеранг ", в случай че няколко членове на съветския боен, политически и стопански хайлайф се извърнат против него.

Западът твърди, че в случай че Путин бъде сменен от по-умерен водач, тогава ще анулира някои наказания и ще възвърне дипломатическите връзки. Следва кървясъл прелом в двореца и Путин е свален от власт.

Каквото и да се случи, светът се промени

BBC заключава: Тези сюжети не са взаимно изключващи се - някои от тях могат да се комбинират, с цел да доведат до разнообразни резултати. Но без значение по какъв начин ще се развие тази война, светът се промени. Той няма да се върне към предходното статукво.

Отношенията на Русия с останалия свят ще бъдат разнообразни. Отношението на Европа към въпросите на сигурността се промени. А демократичният ред, учреден на интернационалното право, може би преоткри задачата на своето основаване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР