Малко след полунощ срещу понеделник лидерът на либералите Кристиан Линднер

...
Малко след полунощ срещу понеделник лидерът на либералите Кристиан Линднер
Коментари Харесай

Трите сценария пред Германия

Малко след среднощ против понеделник водачът на либералите Кристиан Линднер разгласи завършек на сондиращите диалози, които се водеха от месец и трябваше да доведат до начало на съдружни договаряния по сфомиране на тройна управническа коалиция в Берлин - десницата на Меркел, екопартията Съюз " 90/Зелени " и либералите от Свободната демократическа партия. Нарекоха я “Ямайка ” - по цветовете на националния байрак на тази страна, които са и партийни цветове на договарящите - черно за десницата, зелено при екопартията и жълто на либералите.

“Не можем и не желаеме да носим отговорност за духа на сондиращите диалози. Според нас доста от обсъжданите точки даже са нездравословни. Това би означавало да бъдем принудени да се откажем от главните си правила и от това, за което с години сме работили. По-добре е да не управляваме, в сравнение с да управляваме неприятно ”, съобщи Линднер.
След изказването известният “зелен ” политик Райнхард Бютикофер написа в туитър:

“Той (Линднер – б.р.) избира известния си жанр на политическа пропаганда пред държавническа отговорност. ”
Покрусена Ангела Меркел разгласи:

“Това е ден за бездънен размисъл по какъв начин Германия ще продължи оттук насетне. При цялото ми почитание към Свободната демократическа партия скърбя, че не успяхме да намерим взаимно решение. Искам да ви уверя, че като изпълняваща длъжността канцлер ще направя всичко допустимо и по време на тези сложни седмици тази страна да бъде добре ръководена. ”
Според баварския водач Хорст Зеехофер прекратяването на договарянията било “тегоба ” за Германия ”, и то в миг, когато договарящите били на една ръка разстояние от съглашение.

Какво следва? Възможни са три сюжета
1. Социалдемократите да склонят да се образува необятна коалиция с блока на Меркел - с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и с баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Тези две партии се назовават Съюза, постоянно са дружно в ръководство и съпротива, имат и обща парламентарна група.

Широка коалиция обаче наподобява невъзможна. Социалдемократите още веднъж потвърдиха позицията си от деня след вота на 24 септември т. година – нищо не се е трансформирало, партията нямала мандат за необятна коалиция. На общите избори те се сринаха до 20,5 на 100 поддръжка и изрично оповестиха, че излизат в съпротива.

2. Сформиране на държавно управление на малцинството с съдружен сътрудник либералите или зелените и с канцлер Меркел. При коалиция с либералите липсват 29 мандата за болшинство в Народното събрание, а със зелените - 42. И при двата разновидността би означавало при гласоподаване на значими закони в пленарната зала Меркел да разчита на гласове от опозицията. Това тя надали ще одобри. Зелените към този момент отхвърлиха свое присъединяване в сходна коалиция – Германия трябвало да се ръководи устойчиво, за което е нужно парламентарно болшинство.

3. Нови парламентарни избори. Според конституцията това е много комплицирано. В главния закон са планувани две благоприятни условия за осъществяване на предварителни избори – изгубен избор на доверие или при неуспех на избора на канцлер, което става в пленарната зала.

Така главно условие за предварителни избори заради изгубен избор на доверие е да има настоящ канцлер, а сега Меркел оглавява служебно държавно управление и няма никаква законова опция да изиска избор на доверие. В случая федералният президент първо би трябвало да издаде декрет за нов канцлер отпред на държавно управление на малцинството. Ако канцлерът не бъде определен на първо гласоподаване, второто се насрочва до 14 дни. Ако и тогава не се стигне до избор на държавен началник, същия ден следва трето гласоподаване. Ако и то се провали, едвам тогава президентът разпуска Народното събрание и се отваря път към нови избори, които би трябвало да се състоят до 60 дни.

В умозаключение – въпреки и предизвикан от либералите, всички са губещи от неуспеха на сондиращите договаряния.

Въпрос без отговор към този момент е по кой път ще тръгне немският политически хайлайф – взаимни отстъпки в името на устойчиво ръководство или предварителни парламентарни избори с неразбираем излаз и изправяне на страната пред нови тествания./clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР