Малък военен град в замръзналия север на Швеция е на

...
Малък военен град в замръзналия север на Швеция е на
Коментари Харесай

Градче в Швеция ще бъде дом на завод за зелена стомана

Малък боен град в замръзналия север на Швеция е на път да създаде първата комерсиална зелена стомана в Европа. Гигантски копачи и багери работят през пластове тиня, лед и сняг, с цел да изградят нов стоманодобивен цех тъкмо до Буден, на 900 км северно от Стокхолм, написа BBC в собствен специфичен материал по тематиката.

В 09:00 часа слънцето е изгряло и температурата е -8C. Някои от служащите са с по три-четири якета и са присъединили затоплянето на седалките в колите си.

Стоманата нормално се създава в развой, който стартира с доменни пещи. Подхранвани с коксуване на въглища и желязна руда, те отделят огромни количества въглероден диоксид и способстват за световното стопляне. Производството на стомана е отговорно за към 7% от международните излъчвания на парникови газове.

Но новият цех в Буден ще употребява атомна технология, която ще понижи излъчванията с цели 95%. Въпреки че първите здания към момента не са издигнати на отдалечения обект, компанията зад плана, H2 Green Steel, има вяра, че може да пусне първите търговски партиди от своята стомана до 2025 година

Ако успее, това ще бъде първият широкомащабен цех за зелена стомана в Европа, която ще може да се употребява по същия метод като обичайна стомана, за конструирането на всичко - от коли и товарни кораби до здания и мостове. Въпреки че огромна част от стоманодобивната промишленост в Европа датира от епохи, H2 Green Steel е започваща компания, която даже не е съществувала преди пандемията.
Процесът
Когато Northvolt отвори първата гигантска фабрика за електрически акумулатори в Швеция на два часа южно от Буден, тя искаше да откри по-екологичен метод за произвеждане на стоманата, нужна за производството на батериите, и H2 Green Steel с финансиране от двама от създателите на Northvolt.

Централната част на новия цех за стомана ще бъде висока структура, наречена DRI кула. Вътре в нея водородът ще реагира с желязна руда, с цел да сътвори тип желязо, което може да се употребява за произвеждане на стомана. За разлика от коксуваните въглища, които водят до въглеродни излъчвания, страничният артикул от реакцията в кулата DRI е водна пара. Целият водород, употребен в новия цех за зелена стомана, ще бъде създаден от H2Green Steel.

Водата от близката река минава през електролизатор - развой, който отделя водорода от водните молекули. Електричеството, употребявано за производството на водород и зареждането на централата, идва от локални енергийни източници без изкопаеми горива, в това число водна сила от близката река Луле, както и вятърни паркове в района.

Това е неповторимо място за начало. Трябва да имате пространство и би трябвало да имате зелено електричество “, споделя Ида-Лин Назелиус, вицепрезидент в H2 Green Steel.

H2Green Steel към този момент подписа договорка с испанската енергийна компания Iberdrola за създаване на цех за екологична стомана, захранван от слънчева сила на Иберийския полуостров, и споделя, че изследва други благоприятни условия в Бразилия.
Конкуренцията
На родна земя има другарска конкуренция от друга шведска стоманодобивна компания Hybrit, която възнамерява да отвори сходен цех за стомана без изкопаеми горива в Северна Швеция до 2026 година Тази компания е взаимно дружество на скандинавската стоманодобивна компания SSAB, минната компания LKAB и енергийната компанията Vattenfall, подкрепена от държавно финансиране от Шведската енергийна организация и Фонда за нововъведения на Европейски Съюз.

Въпреки че Швеция е водеща, когато става дума за произвеждане на стомана за понижаване на въглерода в Европа, значимо е да се сложи нейното евентуално влияние в подтекст, споделя Катинка Лунд Ваагсатер, старши политически консултант в основания в Брюксел мозъчен концерн за климата E3G.

H2 Green Steel се надява да създава 5 милиона тона зелена стомана годишно до 2030 година Световното годишно произвеждане сега е към 2000 милиона тона, съгласно данни на Световната асоциация за стомана.

Производственият потенциал в Швеция ще бъде капка в морето “, споделя Лунд Ваагсатер.

Но други компании също би трябвало да оказват помощ за увеличение на каузи на зелена стомана, налична в Европа. Те включват GravitHy, който възнамерява да отвори цех, основан на водород, във Франция през 2027 година Германският стоманодобивен колос Thyssenkrupp неотдавна разгласи, че има за цел да вкара неутрално във връзка с въглерода произвеждане във всички свои фабрики до 2045 година Най-големият производител на стомана в Европа ArcelorMittal и испанското държавно управление влагат в планове за екологична стомана в Северна Испания.

Междувременно Европейски Съюз е в развой на завършване на нова тактика, наречена Механизъм за поправяне на въглеродните граници, предопределена да направи по-скъпо за европейските компании да внасят по-евтина, неекологична стомана от други елементи на света.

Мисля, че е значимо, защото ще даде на индустрията увереността да влага, тъй като те могат да видят, че най-малко в европейски подтекст тяхната стомана ще бъде конкурентоспособна “, споделя Лунд Ваагсатер.

Тя също по този начин показва „ решителен прозорец за деяние “ сред в този момент и 2030 година, като към 70% от стоманодобивните фабрики по света се нуждаят от ремонт и реинвестиция през този интервал. Доменните пещи могат да бъдат сменени или облицовани още веднъж, с цел да се удължи техният живот, само че по-интелигентна дълготрайна тактика, твърди Лунд Ваагсатер, би била вместо това да се влага в прекосяване към индустриални процеси, намаляващи въглерода.

Следващите 8 години са от решаващо значение, с цел да подсигуряваме, че фирмите и вложителите в международен мащаб вземат решения за екологично произвеждане на стомана. “

Но дали множеството огромни производители на стомана ще следват този път е мъчно да се планува, споделя Лундберг.
Предизвикателство
В Обединеното кралство се оповестява, че държавното управление е готово да отдели 600 милиона паунда, с цел да помогне на двата най-големи производители на стомана във Англия да се откажат от доменните пещи, работещи с въглища. Страната обаче „ доста изостава “ във връзка с зелената стомана, споделя Крис Макдоналд, основен изпълнителен шеф на английския Национален иновационен център за стомана и метали.

Голяма причина за това е, че сега Обединеното кралство има доста високи цени на силата спрямо други страни и това значи, че прави стоманодобивната промишленост неустойчива и прави вложенията по-малко привлекателни. “

Друго предизвикателство, споделя  Макдоналд, е евентуална високата безработица в индустриалните центрове, в случай че съществуващите стоманодобивни фабрики бъдат затворени или изискват разнообразни умения от чиновниците, откакто бъдат преустроени.

„ Мисля, че е по-сложно, в сравнение с просто да отворим пазара и да позволим на нови участници да влязат, тъй като ние се опитваме да управляваме зелен преход и да управляваме обществените последствия в това време “, твърди той.

В Буден отварянето на завода на H2 Green Steel се преглежда като огромна опция за основаване на работни места в област, която плаче за нови промишлености от десетилетия. Малкият боен град се сви след съкращенията на бюджета на армията и затварянето на огромна болница в района през 90-те години на предишния век, вследствие на което хиляди хора се реалокираха другаде, с цел да намерят работа.

Това е нашата най-голяма опция, която чакаме повече от 100 години “, споделя кметът на града от социалдемократите Клаес Нордмарк. „ Това ще значи работни места, ще значи повече заведения за хранене, ще донесе повече спонсорство на нашия тим по футбол, хокей на лед и хандбал и по този начин нататък… това значи всичко за нас. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР