Макс Верстапен спечели за втора поредна година квалификацията за Гран

...
Макс Верстапен спечели за втора поредна година квалификацията за Гран
Коментари Харесай

Верстапен отново тръгва първи в Нидерландия

Макс Верстапен завоюва за втора поредна година квалификацията за Гран при на Нидерландия във Формула 1.

Пилотът на Ред Бул завъртя най-бърза обиколка на пистата в „ Зандвоорт “ за 1:10.342 мин и зарадва локалната аудитория.

Той завоюва полпозишъна си с необикновено прекосяване на втория бранш в решителната обиколка. В него той бе с близо 0.2 секунди по-бърз от Шарл Леклер, който обаче бе с рекордни първи и трети браншове, само че позволи неточност във втория. Точно това коства на монегаска полпозишъна, като на финала разликата сред него и локалния любим бе единствено 0.021 секунди.

Трети на стартовата решетка в утрешния ден ще се подреди вторият водач на Ферари Карлос Сайнц, който бе с 0.092 по-бавен от Верстапен. Комапния на испанеца на втората редица ще прави Люис Хамилтън, който приключи на цели 0.306 от първия.

Седемкратният международен първенец обаче загуби шанса да усъвършенства своя резултат във финалния си тур, поради жълти знамена в последния завой. Те бяха провокирани от Серхио Перес, който ошири прекалено много траекторията и мина през зоната за сигурност, след което се завърта и спря върху пистата.

Така мексиакнецът не разреши и на двамата водачи на Мерцедес да подобрят своите резултати, което му и подсигури петата позиция на старта. Шести ще потегли Джордж Ръсел, а на четвъртата редица ще бъдат Ландо Норис и Мик Шумахер. Петия ред ще си поделят Юки Цунода и Ланс Строл, който не съумя да направи обиколка в третата част на квалификацията, поради механически проблем в неговия Астън Мартин.

Първи отвън челната десетка на стартовата решетка на следващия ден ще бъде Пиер Гасли, който бе с 0.084 по-бавен от своя съотборник Цунода в битката за последната позиция в топ 10. Освен френския водач на Алфа Таури отстранени след вторите 15 минути на квалификацията бяха още двамата представители на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо, както и Гуаню Джоу и Алекс Албон.

Аут след първия сегмент на днешната подготовка бяха Валтери Ботас, Кевин Магнусен, Дениъл Рикардо, Себастиан Фетел и Никола Латифи, като те ще заемат последните пет позиции на утрешната стартова решетка. От тях Фетел се движеше с движение за класиране във втората фаза, в това число рекорден първи бранш, само че водачът на Астън Мартин позволи неточност в 13-я завой и мина през зоната за сигурност, след което германецът се класира 19-ти.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР