Македонският премиер Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският

...
Македонският премиер Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският
Коментари Харесай

Белград, Скопие и Тирана уговориха „мини Шенген“

Македонският министър председател Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският министър-председател Еди Рама договориха на двудневна среща в Охрид съответни ограничения за унищожаване на пречките за свободно придвижване на артикули, услуги, капитал и хора сред трите страни.

На конференция след срещата министър председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че ограниченията ще бъдат включени в съответен проект за деяние.

„ Планът за деяние планува 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата цялостна работа на нашите граници. Той дава опция за сложно напредване с персонална карта на жителите в целия този район. Създава условия за бърза писта за камионите, които минават нашите гранични пунктове “, кааз Зоран Заев. И изрази вяра ограниченията да подобрят изискванията на живот на хората в района.

Сред контрактуваните ограничения са още взаимно признание на дипломите за обучение и квалификациите, което да обезпечи свободно придвижване на работна ръка, както и унификация на документите за пренос на артикули. Предвижда се чужденците да могат да пътуват без спомагателни визи в страните от самодейността. Задълбочаването на съдействието планува и продан на студенти, взаимни проучвателен и развойни планове, промени в данъчни и финансови закони на трите страни, за да не се пречи на свободното придвижване на капитали.

Към срещата на тримата водачи в Охрид през днешния ден се причислиха Денис Звиздич, ръководител на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, и министърът на стопанската система на Черна гора Драгица Секулич.

Следващата среща от самодейността, известна като „ мини Шенген “ и отворена за други страни от района, е планувана за 21 декември в Албания.

Проектът получи подтик, откакто водачите на Европейски Съюз, най-много поради ветото на Франция, отхвърлиха предишния месец да насрочат дата за присъединителни договаряния с Албания и Северна Македония.

Вучич удовлетворен от вчерашните диалози

Сръбският президент Вучич съобщи в изявление за националната телевизия тази заран, че вчерашните диалози със Заев и Рама са били „ доста положителни “. И че първата забележима договорка ще бъде по-лесното прекосяване през граничния пункт Прешево, а пътуването в Македония и Албания единствено с персонална карта може да се чака до Нова година.

Тези промени ще повлияят на привличането на директни задгранични вложения, тъй като вложителите желаят непоклатимост и огромен пазар, сподели Вучич.

Той уточни, че Прешево е третият по значимост пункт за прекосяване в Сърбия, а решението да се организира фитосанитарна ревизия 24 часа дневно ще утрои преноса на камионите от двете страни и ще понижи експлоатационните разноски.

Сръбският президент разгласи още, че с незначителни промени в закона, едно и също позволение за работа може да важи и за трите страни.

Трите страни ще могат да основават туристически пътеки дружно, което, добави той, е изключително привлекателно за азиатските туристи.

„ Очаквам да получа поддръжка за плана мини Шенген на идната среща с Емануел Макрон в Париж, само че и да чуя за новата методология, препоръчана от френския президент “, съобщи сръбският президент Александър Вучич.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР