Русия все повече се намесва в работата на сателитните интернет

...
Русия все повече се намесва в работата на сателитните интернет
Коментари Харесай

The New York Times: Русия опитва да компрометира военните сателити на Украйна

Русия от ден на ден се намесва в работата на сателитните интернет терминали Starlink в Украйна, които украинските въоръжени сили употребяват за връзка, събиране на разследваща информация и удари с дронове, написа The New York Times. През май съветските военни разположиха по-мощни електронни оръжия и по-сложни средства за спиране на системата Starlink, откакто заеха позиции покрай Харков, съгласно украински публични лица, които разговаряха с кореспонденти.

Войници от 92-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили споделиха пред кореспонденти, че малко преди съветската атака в региона на Харков са се натъкнали на неизправности в работата на терминалите Starlink. „ Губим борбата с електронните оръжия. Ден преди съветската атака Starlink просто се затвори. Стана доста, доста муден “, сподели заместник-командирът на безпилотния ударен батальон „ Ахил “ на 92-ра бригада с позивна „ Аякс “.

Друг боец от бригадата, оператор на дрон с позивна „ Картел “, сподели, че проблемите с връзките на Starlink са попречили на неговата част да нападна врага и военните би трябвало да обменят известия в месинджъри - само че те също работят доста постепенно.

Украинските военни също споделиха на The Washington Post, че в първия ден от новата атака на съветските войски в региона на Харков терминалите Starlink на украинските въоръжени сили са се развалили. Според тях военните, наблюдавайки скупчването на съветски войски покрай границата, са били „ изцяло заслепени “.

Скорошните съветски офанзиви против Starlink евентуално включват потреблението на нови и по-напреднали технологии, сподели Михаил Федоров, министър на цифровата промяна на Украйна. Според него съветската войска „ тества разнообразни механизми “, с цел да наруши качеството на връзките на Starlink. Той не посочи за какви механизми става дума. Федоров добави, че Украйна непрекъснато комуникира със SpaceX за решение на проблеми. Министърът увери, че качеството на връзките на Starlink скоро би трябвало да се усъвършенства.

New York Times написа, че сходни съветски офанзиви против терминали на Starlink „ съставляват сериозна опасност за Украйна “. Новите разстройства в сателитната мрежа наподобяват най-лошите от началото на войната. Ако съветската войска продължи да предизвиква сходни спирания на връзките, това „ може да означи тактическа смяна в спора, наблягайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на [Илон] Мъск “, отбелязва вестникът.

През последната година Starlink в Украйна претърпя няколко спирания. Експерти, интервюирани от публицисти, изясняват аргументите си по друг метод. Някои считат, че Русия се е научила по-ефективно да се намесва в предаването на сигнал сред спътниците и систематичните терминали. Други допускат, че услугата е била нарушена от специфични електронни оръжия, конфигурирани на дронове, които могат да попречат на GPS сигналите. Освен това работата на Starlink може да се утежни от внезапно увеличение на броя на потребителите и магнитни стихии.

В същото време специалисти предизвестяват за рисковата взаимозависимост на Украйна от една компания, която ръководи толкоз значим запас за Въоръжените сили на Украйна. Зависимостта на Украйна от Starlink обаче надали ще намалее, защото има малко други възможности за такава цялостна и надеждна услуга, отбелязва The New York Times. Украинските управляващи непрекъснато тестват нови системи, увери Михаил Федоров. По думите му военните разполагат със профилирани системи за морски дронове, които са унищожили няколко съветски кораба в Черно море. „ Но, несъмнено, няма всеобщ аналог “, заключи той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР