Македония неизбежно трябва да приеме френското предложение. Това е не

...
Македония неизбежно трябва да приеме френското предложение. Това е не
Коментари Харесай

Любчо Нешков: Ако Скопие не приеме, ще има проблем вече не с нас, а с Албания

" Македония неизбежно би трябвало да одобри френското предложение. Това е освен пътят на евроинтеграцията, а на построяването на самостоятелна македонска страна. Македонските политици би трябвало да спрат да обслужват непознати геополитически ползи, " сподели Любчо Нешков в предаването " Брюксел 1 " по Bulgaria ON AIR.

На въпрос за чии непознати чии ползи става дума, журналистът отговори:

" Македонизмът е непознат геополитически план, основан от Стоян Новакович, подсилен от Москва и през днешния ден знаем кого обслужва. В тази спешна обстановка виждаме, че единствената балканска страна, която се опълчва на въвеждането на наказания против страната-агресор в Украйна, е Сърбия. Македония би трябвало да тръгне по пътя към създаване на същинска самостоятелна страна ".

Няма трансформация на френското предложение, споделя създателят на БГНЕС в диалог с Милена Милотинова.

" Както сподели френската посланичка в София - текстът изобщо не се разграничава от признатия и гласуван от българския парламент. В противоположен случай това би било едно ново предложение, нямащо нищо общо с пакета, признат от Народно събрание ", съобщи той във връзка мненията в Скопие.

По думите му от края на юни се намираме в радикално друга обстановка.

" Ако през последните 5 години имахме интервал на напредък след подписването на Договора, по-късно - един интервал на застой, и оттук насетне - една друга писта, на която Македония би трябвало да се потвърждава. Сега сме в обстановка, в която България потвърди, че нямаме никаква виновност за протичащото се сред двете страни. Години наред българите виждахме експанзия и борба. Ние бяхме в неизбежната обстановка да блокираме старта на договарянията.

Сега посланието на чешкия дипломат е ясно. Той споделя, че освен че всичко е в ръцете на управляващите в Скопие, само че и това е последният късмет, това е едно предизвестие към македонските политици, че не би трябвало да пропущат тази опция, тъй като идната може да се окаже доста далечна. Така, както направиха в разногласието с една друга страна и изгубиха 30 години, в този момент да не изпаднат в същата обстановка - още веднъж по тяхна виновност да изгубят десетилетия във връзка с единствената допустима за тях вероятността. Но мисля, че този път няма да се стигне до там и френското предложение ще бъде признато. Чешкият дипломат е доста явен - той им споделя ние отваряме вратата за още две-три седмици, когато може да проведем първата среща. В чешкото председателство разширението изобщо не съществува. Те в този момент оставят вратата отворена през идващите седмици, с цел да се отиде към приемане на това предложение ", посочи той.

Според Нешков има последователност сред френското и чешкото председателство във връзка с РСМ, по този начин както е имало последователност и при предходни ръководи.

Журналистът напомни: " Сблъсъкът сред София и Скопие избухна по време на немското председателство, когато управляващите в Скопие бяха сигурни, че немският валяк ще мине през нас. След това имаше и португалско, и словенско... Всяко едно от тези ръководи се доближаваше до българската позиция. Германският канцлер сподели - разберете се вие, не разчитайте на мен. Португалското председателство дори имаше едно изказване, което вбеси Скопие - че македонският език е акцент на българския. А словенското, на което управляващите в Скопие доста разчитаха, тъй като смятаха, че Югославия е още жива, посредством словенския дипломат им сподели: " Вие нямате дипломат в София, а желаете да разрешите този спор? Започнете да преговаряте същински ". Така че има една последователност. Сега чешкият дипломат в София им споделя - приемете подадената ръка и да вървим напред, другояче вредите ще са напълно за вас ".

По думите му напън върху България няма към този момент.

" Оттук нататък целият този политически напън, цялата европейска преса, ще бъде на запад от нас. Скопие ще има проблем не с нас, само че със прилежаща Албания. Надявам се и имам вяра, че както нормално работят в Скопие, въпреки всичко в 12 без 1 минута ще вземат вярното решение за своето си бъдеще ", разяснява той.

Западните сътрудници занапред ще схванат каква държавна идеология и какъв политически хайлайф ръководи тази страна, съобщи журналистът.

" Не е въпрос единствено за вписването на българите в Конституцията. Трябва да се отстрани идеологията на омразата, тъй като ние нямаме исторически разногласия. Ние спорим, тъй като има имитация. Ние не спорим дали е имало Гоце Делчев и дали той чака Пендаровски да каже какъв е бил той. Говорим за жестоко подправяне. Това е интернационално закононарушение по отношение на документи на минало. Второ, ние приказваме за държавна институционална ненавист към нас, от медиите посредством просветителната система и политическата система. Ние имаме институционална, тя няма място в Европа и би трябвало да бъде отстранена. Трето, определяне на естествени стопански връзки. Тези условия би трябвало да бъдат изпълнени от управляващите в Скопие, в случай че желаят да бъдат част от европейското семейство ", добави той.

Любчо Нешков напомни, че целият албански политически блок в РСМ единомислещо поддържа френското предложение. Основната опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ обаче - не.

" ВМРО-ДПМНЕ ще се трансформира в извънредно тежка политическа групировка. Тя ще се изолира освен вътре в страната, само че и интернационално. Ако партията продължава да поддържа досегашната идеология, ще има минимална вероятност ", счита гостът в студиото.

Когато България завърши договарянията, откакто стана страна членка на Европейски Съюз, екипът по договарянията единствено няколко месеца по-късно отиде в Скопие и съобщи всички папки на управляващите там. Това беше през 2007 година, напомни създателят на БГНЕС.

" Според Вас някой обаждал ли се е в София, с цел да изиска съвет? Не. Загубиха 15 години - в този момент сме 2022 година ", приключи събеседникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР