Македония е вторият по големина партньор на България по отношение

...
Македония е вторият по големина партньор на България по отношение
Коментари Харесай

Експерт: Македония е по-важен търговски партньор за България от Русия

Македония е вторият по величина сътрудник на България във връзка с износа. Единствената страна, отвън Европейския съюз (ЕС), с по-голям дял е Турция.

Това разяснява в изявление за BloombergTV представителят на Българо-македонския бизнес клуб (БМБК) Владимир Владимиров и добавя: " Тоест двумилионна Македония е по-голям стратегически сътрудник, в сравнение с Руската федерация и е наедно с Китай. ".

По неговите думи стокообменът сред двете прилежащи страни възлизана половин милиард лв., а наклонността е той да нарасне доста в идващите години. Според Владимиров политическите промени и стоплянето на връзките сред София и Скопие оказват позитивно въздействие върху икономическото им партньорство.

" Естествено е и в областта на бизнеса да се мисли за по-голямо развиване на връзките сред Македония и България. Именно по тази причина Българският културен клуб в Скопие реши да предприеме стъпката да сътвори Българо-макенодски бизнес клуб като част от структурата си ", изяснява специалистът.

Според ръководителя на БМБК Никола Попилиев до момента спънка пред бизнес връзките сред двете страни е било политическото състояние.

" Специално по време на държавното управление на Груевски върху връзките в самата Македония, а и върху тези с близките страни, рефлектираше един абсолютизъм. В Македония се допускаха да влязат единствено компании, които той желаеше ", твърди той.

Владимиров припомня, че след разпадането на Югославия огромна роля в страната играят представителите на гръцкия бизнес. По-късно обаче поради разногласието за името Македония фирмите от южната ни съседка се изтеглят.

" Впоследствие се получи един вакум, при който някои огромни български компании се възползваха от опциите за нахлуване в Македония - такива са някои банки, както и голям брой дребни и междинни предприятия в бранша на услугите, на инфраструктурата, търговията с храни и така нататък ", добавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР