Магнитски“ има юридическа и политическа страна. Законът Магнитски“ е акт,

...
Магнитски“ има юридическа и политическа страна. Законът Магнитски“ е акт,
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: С „Магнитски“ може да се оказва политически натиск на други държави

„ Магнитски “ има юридическа и политическа страна. Законът „ Магнитски “ е акт, който дава опция да се постановат ограничавания на задгранични лица. Има две цели- във финансовата система да не влизат пари и други активи със подозрителен подтекст и втората цел – да се даде опция държавният департамент да оказва политилитечски  напън на други страни. Юридически – той е единствено за непознати на Съединени американски щати лица, това не е правосъден акт, не е прокурорски, той е административен. “ Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет на СУ.

Вълчев добави, че години е влезнал в политиката с помощта на Царя и от него знае, че политиката е изкуството да даваш и да разчиташ знаци. „ Сега получаваме два знака: идеологическата и полит битка се изостря сред Съединени американски щати и Русия, четири лица са свързани с русия, за господин Горанов е друго, това е знак, че наблюдават процеса и дават знак на Борисов да бъде по-гъвкав в диалозите за ново евроатлантическо болшинство в идващото Народно събрание “, споделя още професорът неговият прочит.

Запитан, че Демократична България и прокуратурата споделят едно и също, Вълчев разяснява: „ Бяхме в Будапеща със супрагата ми, в таксито водача ни пита - „ при вас май има доста корупция “. Нашият политически  хайлайф се научи да излага страната си на открито. Дали е повече или по-малко от Унгария не знам, само че ние се научихме да се търкаляме в краката на огромния брат, само че това не е хубаво.  Работата би трябвало да си я свършим за нас. В българската история има такива случаи. Петко Каравелов е бил затворен в черната джамия, и са го били, когато идват консулите той споделя „ В България таквиз работи не стават “, а в този момент ние вършим противоположното, чакаме някоя нова руска войска да ни освободи. Не гласувайте за такива хора. Трябват хора като Петко Каравелов да строят България “.

Помолен да разяснява думите на Херо Мустафа, че разграничава „ положителните и ложите момчета в България “, проф. Вълчев съобщи, че не намира нищо историческо в думите й. 

„ И аз ги разграничавам... Тук въпросът е, че в основни системи ние не се организираме, а веем флагове, червени линии и нищо не се случва. Не приказваме за корупционните ниши. Пример: една от най-корумпираните системи в този момент е опазването на здравето, в случай че сравните парите от последните 30 години, ще видите растежа, и това усъвършенства ли услугата, не. Има ли пояснение за какво частните лечебни заведения не вършат търгове за медикаменти?! Не. Никой не пита. Ние не влагаме в това нацията да има отношение към света, да видят какво става. Вижте какво съставляват рекламите по малкия екран – хазарт, на ниска цена заем, да не ставаме да пикаем нощем… това ли е българският народ. Този който пристигна на власт би трябвало да подскаже, че интелигентните хора са мотор. “

По мотив идването на координатора на листата „ Магнитски “ Джеймс О " Брайън в София, Вълчев разяснява, че няма случай огромните системи да се реформират добре не от вътре от хората, а от вън.

 Относно правосъдната промяна и настояването за надзор над основния прокурор, проф. Вълчев съобщи: „ Още на предходните съвещания наши експерти си дадоха мненията. Накратко, не може специалистите да решат кой да е моделът на системата, това го вземат решение политиците, а финото конфигуриране го вършат специалистите. Ние рестартираме „ Юридически барометър “ и моето мнение е, че никой не приказва за това, само че огромните промени са в наказателното съдопроизводство. Защото има две групи проблеми. Има случаи, в които се упражнява наказателна принуда против лица, второ – има много случаи, за които знаем, по които прокуратурата изобщо не работи. това би трябвало да се реши. Много е внимателно. Аз имам оферти, които биха били възприети. Но за основния прокурор тематиката не е доста експертна. Избираме сред две несгоди. Разбира се, че не може да има човек, който да не може да бъде заменен и разследван. Той и в този момент може да бъде разследван, само че не е доста евентуално. Но в случай че някой си показва, че това би трябвало да е лека процедура, и да клатим основните прокурори. Важно е да се откри формула че хората да не се интересуват кой е основния прокурор. Какво ни пука кой е основен прокурор. Да излезем от това състояние, само че не със заклинания, а като седнем и забележим посоката. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР