Магнитното поле на Луната е съществувало доста по-дълго отколкото учените

...
Магнитното поле на Луната е съществувало доста по-дълго отколкото учените
Коментари Харесай

Луната е имала магнитно поле много по-дълго от очакваното

Магнитното поле на Луната е съществувало много по-дълго в сравнение с учените са предполагали до момента. Това настояват специалисти от университета Рътгърс и Масачузесткия софтуерен институт, оповестява EurekAlert.

Животът на Земята може да се е зародил поради конфликт с небесно тяло като Меркурий

Астронавтите, които имат вяра в извънземни

Луната е имала магнитно поле, което е било със същата мощ, колкото това на Земята. С течение на времето обаче то е отслабнало и изчезнало. И въпреки учените да не знаят точните аргументи и по кое време се е случило това, нови проучвания на лунни камъни показват, че то е траяло сред 1 милиарда и 2.5 милиарда години повече от считаното до момента.

Пълните слънчеви затъмнения стават все по-голяма необичайност

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

Соня Тикоо е началник на изследването. Тя е употребила лунни камъни, които са били върнати на Земята от Apollo 15 на 1-ви август 1975 година Един от тях е отчасти затрупан със стъкло и се счита, че се е образувал след удар на астероид в повърхността на Луната. Тикоо е анализирала силата и посоката на неговото магнитно поле. След това е нагряла камъка до 780 градуса по Целзий в атмосферна капсула, с цел да не може горещината да промени камъка.

Най-малкият претендент за работа в НАСА е на 9 години

Астероид неусетно е минал покрай Земята

Това разрешава демагнетизиране на камъка и откриване на неговата истинска магнетизация. Данните са оценени с още учени и над 10 други лунни камъка. Резултатите демонстрират, че демагнетизнираният камък е на възраст сред 1 милиарда и 2.5 милиарда години. Учените до момента смятаха, че Луната е изгубила 90% от магнитното си поле преди 3.56 милиарда години или повече.

"Не мислехме, че дребните планетарни тела могат да генерират магнитни полета за дълги интервали от време, тъй като имат дребни ядра, които биха се охладили и кристализирали по-бързо. Кристализацията зависи от композицията на ядрото и това изобретение може да оспори досегашната ни визия за лунното ядро. То е най-вече от желязо, само че очевидно е примесено с още нещо евентуално сяра, въглерод или различен детайл ", разяснява Тикоо.

Магнитното поле е от основно значение за изискванията на живот на една планета. Без него водата последователно ще бъде изгубена от йонизирани слънчеви частици. Откритието на учените ще може да се ползва при установяване на възможното съществуване на магнитни полета при екзопланети с евентуални условия на живот.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР