Луксозно и труднопостижимо преживяване - туризмът отдавна е излязъл от

...
Луксозно и труднопостижимо преживяване - туризмът отдавна е излязъл от
Коментари Харесай

Да обикаляш света екстремно - съвети за напреднали пътешественици

Луксозно и труднопостижимо прекарване - туризмът от дълго време е излязъл от тези категории, изключително през днешния ден, когато всяко пътешестване е въпрос на няколко клика в телефона и съществуване на най-малък бюджет в кредитната карта. 

Мястото за тези, които са отегчени от елементарния туризъм, изчерпващ се с посещаване на няколко атракции и локални заведения за хранене, се назовава " Most Traveled People " (MTP) - онлайн общественост за рискови пътешественици с близо 30 000 консуматори, всеки от които е разпален обожател на концепцията да обикаля света и да доближава до невероятни дестинации, които не се срещат в пътеводителите и уеб страниците със препоръки за пътешестване.

Основателят на MTP Чарлз Вийли се въодушевява да сътвори общността, откакто през 2000 година Книгата на върховете на Гинес отхвърля да даде оценка на опитите му да бъде приет за най-пътуващият човек в света.

Вместо това, организацията избира да се допита до трета способена страна, само че по това време подобен вид организация не съществува и той остава без по този начин мечтания връх. " Чувствах се по този начин, като че ли бях приключил маратона на Олимпийските игри. И представете си, минавам финала, стигам до стадиона, а се оказва, че всички съдии са се прибрали у дома и няма никой ", споделя пред BBC той.


Facebook/charles.veley

Когато основава MTP през 2005 г, изготвя лист от към 573 страни и територии, които да посети. Той включва цялата суша на Земята, без оглед на геополитическите условия. През идващите години броят на местата се усилва до 1000, защото към този момент основаните географски територии се разделят от потребителите на по-малки.

Тази година описът още веднъж е обновен - до 1500 разнообразни места, което значи, че хората, които са били на всички места - или съвсем на всички места по света, в този момент разполагат с напълно нов лист от дестинации.

MTP разчита и на съдействие с друга общественост за пътешестване - NomadMania, която разделя света на 1301 района въз основа на повърхност, население, географски особености и други фактори. В рамките на Обединеното кралство, да вземем за пример има 30 разнообразни района, в това число: Англия - Йоркшир и Хъмбър, Джърси и Лънди - дребен остров в югозападната част на Англия.

Един от новите райони в листата на МПП е Южният полюс - в този момент той е посочен като обособен от другите антарктически райони. Преди това пътешествениците можеха да заявят, че са посетили множеството антарктически райони, като просто стъпят на Южния полюс. Сега, би трябвало да обиколят целия континент, което единствено може да радва „ вманиачените “ пътешественици.

Любопитна детайлност е, че множеството консуматори на платформата към този момент отделят внимание и на метода, по който пътуват.

Статистиката сочи, че към 2,4% от международните излъчвания на CO2 се дължат на авиацията, а точно пътешествениците са измежду най-честите клиенти на самолетните компании. Затова, в опита си да понижат своя отпечатък на нездравословно влияние върху природата, те избират да употребяват електроавтомобили вместо самолети, когато това е допустимо и дистанцията го разрешава.

" И въпреки всичко, в случай че имате предпочитание да пътувате, не можете да ходите на всички места пешком, тъй че се постанова да летите. ", признават пътешествениците.

Когато става въпрос за рискови пътувания обаче, лодките могат да бъдат доста по-полезни от самолетите. Според MTP най-рядко посещавано място в света е бариерният риф Ентрекасто в Нова Каледония в южната част на Тихия океан, който може да се доближи само с лодка.

За да влезеш в общността на „ професионалните пътешественици “ обаче, би трябвало да разполагаш и с задоволително надеждни доказателства.  От платформата изясняват, че има няколко метода, по които пътуващият може да потвърди, че е бил в дадена страна или територия. Общото предписание е " Колкото повече доказателства, толкоз по-добре ".

Сред най-често употребяваните доказателства са:

Снимковите доказателства обаче не се одобряват независимо, защото елементарно се подправят; те би трябвало да бъдат съпроводени от други подкрепящи доказателства, разясняват от MTP.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР