Лудост е начинът, по който се приемат промените в Изборния

...
Лудост е начинът, по който се приемат промените в Изборния
Коментари Харесай

Крум Зарков: Приемаме Изборен кодекс на тъмно и набързо, това е лудост


Лудост е методът, по който се одобряват измененията в Изборния кодекс. До 12 часа и 16 минути нощес продължи съвещанието на правната комисия, част от измененията се одобряваха на мрачно или "по принцип ", а действително депутатите в зала не са имали никакво време да се срещнат в детайли с отчета от решенията на комисията. За това предизвести от трибуната зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Крум Зарков.
Той напомни тежкото съвещание от нощес и упрекна ръководещите, че безочливо заобикалят разпоредбите като вкарват промени не сред първо и второ четене, а по време на самото съвещание. Което действително обезсмисля дебатите, тъй като не дава опция на депутатите да гласоподават обосновано и осъзнато.
Предлага ни се нещо, направено на мрачно и небрежно. Това е полуда, безапелационен бе Крум Зарков. По думите му даже юристите, взели участие като консултанти при измененията, направени от ГЕРБ, към този момент не желаят да част от процеса и крият имената си.

Минути преди среднощ Данаил Кирилов решаваше "на коляно " кои решения на РИК и ОИК ще могат да се апелират и кои -не. Приемахме кслючови промени полузаспали и без диспути. Това, което направихте нощес, бе пестник в лицето на цялото българско общество, съобщи Явор Божанков от трибуната. Депутатът от левицата е член на правната комисия и показа прочувствено част от случилото се по време на 10-часовото вчерашно съвещание. Заклахте ритуално преференциалния избор, макар волята на българските жители да гласоподават за персони, обърна се към болшинството Божанков.

Очаква от ГЕРБ отвърнаха, че опозицията разиграва спектакъл и се пробва да опорочи изборния развой. В същото време признатите нощес промени орязват голяма част от демократичните права на гласоподавателя и отварят малка врата за повече фалшификации на резултатите. ГЕРБ и Движение за права и свободи, също така, обезмислиха преференциалния избор като трансформираха прага за отчитане на преференциите. Машинното гласоподаване пък ще бъде въведено в доста дребна част от изборните секции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР