Литовците гласуват на президентските избори в момент, когато руските успехи

...
Литовците гласуват на президентските избори в момент, когато руските успехи
Коментари Харесай

Руската заплаха преобладава на президентските избори в Литва

Литовците гласоподават на президентските избори в миг, когато съветските триумфи на бойното поле в Украйна ускоряват опасенията за желанията на Москва, изключително в стратегически значимия балтийски район.

Популярният доскорошен президент Гитанас Науседа е апетитен за любимец за нов петгодишен мандат. На изборите обаче се явяват общо осем претенденти, което затруднява събирането на 50% от гласовете, нужни за безапелационна победа. В подобен случай на 26 май ще се организира втори тур.

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. литовско и българско време и завършват в 20:00 ч. Резултатите се чакат късно довечера, съобщи Агенция Франс Прес.

Основните задания на президента в политическата система на Литва са да следи външната политика и политиката на сигурност и да работи като висш главнокомандващ на въоръжените сили. Това придава спомагателна значимост на позицията в относително дребната страна, като се има поради, че тя е ситуирана на стратегическо място на източния фланг на НАТО в миг, когато напрежението сред Русия и Запада нараства поради нашествието на Москва в Украйна.

Руският ексклав Калининград на Балтийско море е притиснат сред Литва на север и изток и Полша на юг. В Литва, както и в прилежащите Латвия и Естония, има огромна угриженост от триумфите на съветските войски в Североизточна Украйна през последните седмици.

И трите балтийски страни оповестиха самостоятелност след разпадането на Съветския съюз и поеха съдбоносен курс на запад, като се причислиха към Европейския съюз и НАТО.

Науседа е сдържан реакционер, който навършва 60 години седмица след изборите. Един от главните му кандидати е 49-годишната Ингрида Шимоните, сегашен министър-председател и някогашен министър на финансите, която той победи на втория тур през 2019 година с 66% от гласовете.

Друг кандидат е Игнас Вегела, юрист популист, който закупи известност по време на пандемията от Ковид-19, противопоставяйки се на рестриктивните мерки и имунизациите.

Референдум също е включен в бюлетината за гласоподаване. На него се пита дали конституцията би трябвало да бъде променена, с цел да се позволи двойното поданство на стотици хиляди литовци, живеещи в чужбина.

Понастоящем литовските жители, които одобряват друга народност, би трябвало да се откажат от литовското си поданство, което не вещае нищо положително за балтийската страна, чието население е намаляло от 3,5 млн. през 1990 година на 2,8 млн. през днешния ден.

За първи път Организацията за сигурност и съдействие в Европа отхвърли поканата на Литва да следи изборите.

Литовското държавно управление искаше да изключи наблюдаващи от Русия и Беларус, обвинявайки и двете страни от 57-членната организация, че съставляват опасност за нейния политически и избирателен развой.

Службата за демократични институции и права на индивида на ОССЕ съобщи, че Литва нарушава разпоредбите, които е подписала при присъединението си към организацията. Тя уточни, че наблюдаващите не съставляват държавните управления на своите страни. Те би трябвало да подпишат кодекс на държание, в който се задължават да съблюдават политически неутралитет, и в случай че нарушат разпоредбите, към този момент нямат право да продължат да бъдат наблюдаващи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР