Листнатите на Българска фондова борса компании отдавна спазват принципите на

...
Листнатите на Българска фондова борса компании отдавна спазват принципите на
Коментари Харесай

Маню Моравенов, БФБ: Работим активно с бизнеса по темата ESG

Листнатите на Българска фондова борса компании от дълго време съблюдават правилата на положителното корпоративно ръководство - един от трите стълба на ESG политиките, написа.

Това съобщи изпълнителният шеф на Българска фондова борса доцент доктор Маню Моравенов по време на първата конференция на Darik Business Review за 2023 г.ESG - Investing in our future.

Коментирайки новите условия, свързани с ESG политиките, доцент Моравенов счита, че регулациите оказват помощ, така катомного постоянно бързият преход няма по какъв начин да се случи по различен метод.Недостатъкът им, съгласно него, е чисто формалното им съблюдаване.

Много постоянно управлението на компанията не схваща направените ESG тактики, което попречва използването им, съгласно Моравенов.

При листнатите сдружения обстановката е по-добра, тъй като са налицеинвеститори, част от тях експерти, които доста добре знаят какво би трябвало да изискват, само че от огромно значение са и мащабътна бизнеса, и ползата към използването на ESG политиките, съобщи още изпълнителният шеф на БФБ.

Има доста дребни компании, които имат доста добра връзка с така наречен заинтригувани страни и лица по третия ESG дирек, счита Моравенов, акцентирайки като образец HR Capital.

Дружествотовсяко тримесечие организира уебинар и поддържа връзка с вложителите, до момента в който същото не може да се каже за доста от по-големите компании, листнати на фондовия пазар у нас.

От друга страна, има и доста огромни интернационалните компании, основани у нас, както и дребна част от по-големите български компании, при които ESG практиките се ползват по верния метод, счита Моравенов.

Според него, най-големият проблем, когато приказваме за повсеместност, е по какъв начин тази повсеместност да не се трансформира в рутина, която никой не схваща, а в нещо, което в действителност има смисъл, уточни Моравенов.

На въпросдали за обществените компании е по-лесно или по-труднода извършат своята ESG промяна, Христина Пендичева, член на Съвета на шефовете на БФБ, съобщи, че главното предизвикателство е неналичието на информация за всички ангажирани в процеса.

За фирмите е извънредно мъчно да се ориентират в регулациите, свързани с ESG тематиката, които набъбнаха лавинообразно в последните няколко години, уточни тя.

Пендичева счита, че обществените компании са принудени, заради въведените регулации на европейско равнище, да регистрират дейностите по техните ESG тактики,дори и когато не са осъзнали положителността им освен за обществото, само че и за самите тях.

За една компания в действителност може да бъде доста позитивнода направи разбор къде се криятрисковете от активността ѝ за околната среда и къде са преимуществата й, да осъзнае по какъв начин да ръководи тези опасности и да ги употребява маркетингово, съобщи Пендичева.

Според специалиста, България към момента е при започване на процеса във връзка с информираността за ESG политиките и е доста значимо да се работи в тази посока.

От тази година фокусът ще се измести повече върху използването на законодателството в сферата, в сравнение с върху създаването му, счита Пендичева. Според нея, регулаторите са изправени пред същото предизвикателство като бизнеса, тъй като експертизата занапред ще се гради.

ESG е част от бъдещото ръководство на бизнеса, счита МанюМоравенов, допълвайки, че БФБ е взела решение преди повече от 2 години да работи активо по тематиката, за дапомогне на фирмите да се ориентира в тази материя и да сътвори разнообразни благоприятни условия за подкрепяне.

Съвместно с енергийната борса към този момент е основан мозъчен концерн - Център за устойчиви финанси и енергетика, който епървата по рода сиорганизация у нас, събираща на едно място бизнес, консултанти, банки, университети и листнатикомпании.

" Всички дружно мислим за това по какъв начин да внедрим тези политики в България и по какъв начин да ги представим по-добре на бизнеса ", съобщи Моравенов. Създадени са и ESG насоки, които скоро ще бъдат осъществени и в обобщение дават на практика образец по какъв начин една компания да бъдеустойчива.

Моравенов описа и за уеб основания инструмент Oxygen - самодейност на Българска фондова борса и Financial Market Services за дейно и транспарантно отчитане на устойчиви практики на българските компании.

БФБ има намерение скоро да стартира да дефинира ESG рейтинги дружно с Refinitiv, част от Лондонската фондова борса. Първоначално те ще бъдат направени залистнатите компании на борсата.

От началото на идната година борсовият оператор има намерение и да стартира пресмятане на показател на листнатите компании, които са с най-хубаво ESG показване.

БФБ организира образования,организира конференцията Accelerate Green и работи със стартъпи и млади компании посредством самодейността beamUp lab. По тематиката ESG част от тези компании са по-ангажирани и са по-напред от някои от листнатите компании на борсата, съобщи доцент Моравенов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР