Липсва цялостна програма от мерки, незабелязващи огромната опасност, която надвисва

...
Липсва цялостна програма от мерки, незабелязващи огромната опасност, която надвисва
Коментари Харесай

Проф. Д. Иванов: Не споделям оптимизма на правителството за икономиката

Липсва цялостна стратегия от ограничения, незабелязващи голямата заплаха, която надвисва над българската стопанска система и бизнес, която може да докара до деградация на цялостното ни икономическо положение. Опасността е от извънредно закъснение на нашето развиване, не споделям оптимистичните визии на държавното управление. Това сподели пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

"Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, само че ще би трябвало да се изкачва, ползвайки стълбите. Очаквам това нанагорнище да е дълготрайно и прекомерно уморително ", разяснява той.

"Светът се промени съвсем коренно. Ясно е, че резултатите от пандемията ще бъдат повече безработица, неустановеност, обществени безредици и доста повече неустановеност ", акцентира още макроикономистът.

И направи обяснението, че спецификата на стопанската система на България е най-вече стопанска система на услугите. Този бранш пък е най-ударен от тази рецесия. Проф Иванов заяви още данни, които е моделирал, само че не са доказани от Националната статистика.

"За 2020 година има понижение на бранша на услугите с -47%, промишленото произвеждане е с близо 8%, строителството с 6%, с -3,75% е намаляването при произвеждане на хранителни артикули ", уточни той.

"Трябва да се надяваме до края на третото тримесечие на 2021 година да има имунизирани към 60% от популацията. Възстановяването на стопанската система, по реален сюжет, може да се случи чак към края на 2022-ра година ", съобщи макроикономистът и посочи, че става дума за възобновяване на равнища от преди пандемията.

По думите му забележителна част от популацията в страната са "кешово притиснати ". Проф. Иванов предизвести да се внимава с заемите, тъй като България е "изправена пред голяма кредитна заплаха ".

"Кредитите сега съставляват 67% от активите на цялата банкова система. Раздадените заеми в България са три пъти повече в сравнение с плануваните доходи от налози за бюджета ", сподели анализаторът.

Макроикономистът акцентира, че сумата на раздадените заеми съвсем надвишава формалния външния държавен дълг на България.

Той предвижда, че може да се стигне до серпантина на голяма дългова задлъжнялост на всички - страна, бизнес, семейства, от която доста мъчно ще се излезе.

"Необходима е уравновесена система от ограничения на макроикономическо, само че и на приблизително и микро ниво ", сподели той.

По думите му не би трябвало да разчитаме единствено на помощта от Европейския съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР