Линията между научната фантастика и науката се размива с всеки

...
Линията между научната фантастика и науката се размива с всеки
Коментари Харесай

15 невероятни научни постижения

Линията сред научната фантастика и науката се размива с всеки минал ден. Преди 200 години хората биха били шокирани от софтуерния прогрес на 21-ви век. Самолети, коли и смарт телефони – това не изненадва никого през днешния ден, само че не може да се отхвърли, че по-нататъшното развиване би било невероятно без тези изобретения. Предлагаме обзор на последните научни достижения, които преди няколко години изглеждаха нереални.

Принтер във формат 3D

За 3D принтера се приказва от дълго време, само че той не стопира да удивлява със своите качества. С него можете да създавате обекти от друго естество – от химически до гумени и железни. Можете да изберете мечтаната стратегия, да вземем за пример обувки по поръчка, кола, оръжие или протеза и принтерът ще извърши задачата.

Стоматологични лепенки

Зъболекарските услуги няма да са нужни скоро, защото японските учени са създали специфични покрития, които се слагат върху зъбите и ги защищават от всевъзможни повреди, в това число и кариес. Лепенките са направени от главните минерали на зъбния гланц и ще бъдат налични на пазара след няколко години. В допълнение, тези покрития имат и други свойства: козметичен резултат за реализиране на съвършена белота на зъбите, както и деловитост в използването.

Месо, отглеждано в лаборатория

Вегетарианците скоро ще могат да се поглезят с месо, което не е от животно. Днес то е доста скъпо. Създават го в лабораторията единствено от няколко кафези от животното. За първи път този опит бе извършен от холандски учени през 2013 година Тази технология може да помогне на хората с мускулни нарушавания.

Робот на органично гориво

За работата на роботите се употребяват разнообразни типове сила. За обичайните източници през днешния ден се смятат електричеството и въглеводородните горива. Роботи от близкото бъдеще, да вземем за пример енергийно самостоятелният тактически робот, ще работят с гориво от органически генезис. Самият робот може да си обезпечи храна и затова да работи дълго време.

Мишки с човешки мозъчни кафези

Човечеството дълго време учи стволовите кафези и към момента се бори с морална и етична алтернатива, защото те се получават от ембриони. Човешките стволови кафези са в положение да лекуват доста болести. Те неотдавна са вградени в мозъка на мишки. В резултат животните развиват спомагателни функционални благоприятни условия.

Миниатюрни дронове

Въпреки че звучи като научна фантастика, дроновете през днешния ден се трансформират в съществени участници във военните интервенции. Най-малкият робот се смята за „ микро въздушно транспортно средство “. Този дрон е дълъг единствено 15 см. Учените дават обещание, че скоро ще се появят дронове с размер на насекомо. В мрачното бъдеще войните ще се водят посредством компютри по този начин, както е написано в научно-фантастичните книги.

Клетъчен аерозол за кожата

Учените и пластичните хирурзи от Австралия, Мари Стоун и Фиона Ууд са почнали създаването на технология за подкрепяне на жертвите на тежки изгаряния. Спреят се ползва върху повредената област на кожата, която в 75% от случаите тя се възвръща. Американските военни към този момент употребяват тази технология.

Коприна от трансгенни кози

Съчетаването на гените на паяци и кози звучи като сюжет на фантастична история, само че това е по-близо до действителността, в сравнение с очаквате. Nexia Biotechnology сполучливо сътвори трансгенни кози с гени от паяк, способни да тъкат паяжини, ултра тънки и свръх трайни материали, които се образуват от тяхното мляко. Получената мрежа е 10 пъти по-здрава от стоманата и може да се употребява в протези и за произвеждане на леки брони.

Камера в хапчето

Мнозина са осведомени с такава ужасна процедура като колоноскопията, само че новите технологии ще я създадат безусловно елементарна – би трябвало единствено да се погълне хапче с камера. Компанията Given Imaging сътвори сходна камера „ PillCam “. Вече 1,5 милиона пациенти са претърпели тази технология, само че не във всички страни тя се прави.

Клониране на застрашени типове

Невероятно е, че учените евентуално не са гледали кино лентата „ Джурасик парк “. Клонирането през днешния ден не изненадва никого. В Русия и Южна Корея учените се пробваха да клонират мамути.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ: Учени възнамеряват да върнат към живот от дълго време изчезналия вълнeст мамут

Протези, следени от силата на мисълта

Протезирането на крака през днешния ден не е изключително добре развито, само че новите технологии, учредени на концепциите на научната фантастика, са предопределени да подобрят тази област на медицината. Изобретателят на скутера „ Segway “ основава компания, която развива протеза за ръка „ DEKA arm “, която може да бъде следена от силата на мисълта.  Благодарение на специфичните датчици, електронните импулси предават сигнал на протезата и даже извършват комплицирани задания – тя отваря врата с ключ. Протезата се усъвършенства и скоро ще бъде налична за нуждаещите се пациенти.

Робот-анестезиолог

Отличителни черти на бъдещето са роботите, които извършват домакинска работа или доста комплицирани софтуерни задания. Робот – анестезиолог ще откри приложение в медицината. По време на интервенцията ролята на анестезиолога е доста значима и сложна, защото той би трябвало да следи положението на пациента всяка минута. Тези функционалности ще се прави от роботи. Днес те вземат участие в интервенции.

Инвалидна количка, движена със силата на мисълта

Контролирането на протезата, прикрепена към тялото, е едно нещо, а да се ръководи инвалидна количка със силата на мисълта е необикновено. Но такива инвалидни колички скоро ще бъдат разполагаем. Учените във Федералния софтуерен институт в Лозана са създали кресло, следено от силата на мисълта, и компютър, който извършва елементарни команди, да вземем за пример „ върви напред “ или „ завий наляво “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР