Лидерите на Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев изнесоха

...
Лидерите на Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев изнесоха
Коментари Харесай

Сигнал до Лаура Кьовеши: ГЕРБ са крали еврофондове, намесиха името на адвоката на Бойко – Менко Менков

Лидерите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев изнесоха информация за скандални злоупотреби при одити на европроектите, осъществявани по време на ръководството на ГЕРБ.

Според схемата, разказана от двамата, в България въобще не е имало асортимент на планове, които да бъдат одитирани на инцидентен принцип, а подборът е бил целеустремен. Той е осъществяван през непрофесионален програмен продукт, който няма отбрани за операции и не пази следи.

Сигналът е подаден на европрокуратурата на Лаура Кьовеши, като това е вторият случай по отношение на еврофондовете, за който Петков и Василев алармират.

Според сигнала злоупотребите с одитите на европейските средства са били осъществяване през целия интервал от 2011 до 2022 година, изясни Асен Василев.

Вместо да употребяват публично закупен програмен продукт за 770 000 лева за осъществяването на инцидентен избор на планове, които да бъдат одитирани, Агенцията за одит на европейските средства е употребила непрофесионална платформа random.org.

Спорен Василев това е неуместно, тъй като платформата не съдържа отбрани и не разрешава запазването на следи, които да подсигуряват неутрален избор на планове за одитиране.

По този метод били одитирани единствено дребни планове за по 100 000, 200 000 лв., а планове за милиарди не са одитирани, в това число и за създаване на пътна инфраструктура.

„ Трима индивида във въпросната организация са употребявали random.org, с цел да генерират кои планове да бъдат одитиран. Отивате на random.org, пускате няколко пъти, с цел да си изберете плановете, които са ви комфортни и одитирате единствено тях.

„ Това значи, че одитът на европейските средства е бил безусловно преднамерено юридически. Проектите са били авансово подбирани, не са одитирани същинските планове и това нещо е ставало с защита от високо, доколкото имаме информация “, съобщи Василев.

Той напомни, че управлението на организацията е било заменено от четворната коалиция, като има данни за трити в последния миг документи. Доказателства за това какво е имало на дисковете преди изтриването са налични и са приложени към сигнала.

Реклама

Европрокурорите към този момент работят и по различен сигнал на партията, обвързван с еврофондовете – за сключвани от Министерство на регионалното развитие контракти за юридическа отбрана по каузи, свързани с европрограмите. 

„ Още по време на служебното държавно управление при нас дойде сигнал, че над 500 контракта за юридически услуги от Министерство на регионалното развитие през годините са били непозволени предоставени, защото министерството няма право да употребява външни юридически адвокатски фирми по делата.

Въобще няма право да прави такива възлагания. Те освен са били предоставени, те са били сертифицирани от МФ, след което нито един от тези сертифицирани контракти не са били одитирани през годините “, съобщи Василев.

Сключените контракти са на стойност 5 млн. евро, като 50 от тях са с адвокатската фирма на Менко Менков (личен юрист на Бойко Бориков, б.ред. ), сподели още Василев.

Директорът на дирекцията, обвързвана с одита на средствата към Министерство на регионалното развитие – Добринка Михайлова, е заменена за тези нарушавания, а в следствие в този момент е възобновена на поста от служебното държавно управление.

Василев бе безапелационен, че служебното държавно управление е осведомено за сигнала, обвързван с нея, тъй като по този мотив в МФ е имало намаления на топ чиновници.

„ Първият закон, който ще приемем след изборите, е за КПКОНПИ, тъй че тези хора да отидат в постройката зад нас “, разяснява Кирил Петков.

Според Василев тече целеустремен опит хората, които са уличени в схемата, да бъдат върнати на работа, с цел да заличат следите. Василев не се нае да разяснява кой е взел това решение. „ Единственият метод да не бъдат заметени следите е да имаме държавно управление, което ще работи с еврропрокуратурата до дъно “, добави Василев.

Проверка на „ Сега “ сподели, че софтуерът за ръководство на одиторската активност е закупен на собствен ред с европейски средства по план, финансиран от стратегия „ Техническа помощ “.

Според остаряло известие на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ потреблението на софтуера е почнало пилотно в 6 одита на системите  през октомври, 2011 година

От 2012 година съгласно това прессъобщение софтуерът би следвало да се употребява за всички действия на одитния орган, в това число и за годишното обмисляне. „ Използването на профилирания програмен продукт ще увеличи успеваемостта на работата на инспекторите от Одитния орган “, се споделя в известието.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР