Лидерът в управлението на земеделски активи Агрион пуска за продажба

...
Лидерът в управлението на земеделски активи Агрион пуска за продажба
Коментари Харесай

Пазарът на земеделска земя се активизира

Лидерът в ръководството на аграрни активи Агрион пуска за продажба аграрни земи в цялата страна. Цените са извънредно атрактивни и стартират от 300 лева./дка, оповестиха от сдружението. Големината на парцелите, местоположението и цената им са оповестени на уеб страницата им на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Компанията е планувала и алтернатива за онлайн поръчка за пазаруване на парцел.

„ Покупката на земя е отлична опция за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си “, споделиха от мениджмънта на Агрион. Това усилва продуктивността, понижава разноските и води до по-ефективно, и съвременно земеделие, което ще разреши на фермерите да аплайват за дотация по разнообразни европрограми. Според признато решение на държавното управление в средата на януари, плануваните средства за директни заплащания за повърхност и по другите стратегии през тази година са в размер на 2.91 милиарда лева, което е с над 400 млн. лева повече спрямо 2017 година От тях над 2.6 млн. лева са за сметка на Европейски Съюз, а близо 276 млн. лева е националното съфинансиране.

Окрупняването на терени е значимо и за образуването на по-добра цена на земеделските площи. Според специалистите комасираните парцели държат много по-висока цена, в съпоставяне със междинната за даден район и притежателите й могат да завоюват доста повече, в случай че в следствие решат да я продават. Земята у нас е извънредно разпокъсана, като междинният размер на земеделските терени у нас е едвам 5.5 дка. Това е сериозна спънка за насърчаване на моделно земеделие, защото нейната разпокъсаност не дава опция да се употребява модерна техника. Общата земеделска повърхност в страната е 52 млн. дка, разграничена на 25 млн. части, сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите.



За 2016 година осреднената цена на декар в България е към 761 лева, само че покупко-продажби през предходната година са сключвани и на цена 2800 лева за дка в Добричко. За последните шест години цената и се е увеличала тройно, демонстрира информация на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се резервира и през идващите няколко години и оскъпяването да е приблизително 4-5% на година.

Покупката на имоти от Агрион може да стане на разсрочено заплащане за интервал от три години без в началото самоучастие, оповестиха от сдружението. Това е съществено облекчение за по-малките производители, които ще имат опция да купят прилежащи имоти и да уедрят земята си, без това да наруши финансовото им обмисляне. Ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се индустриални разноски принуждават от ден на ден земеделци и търсят по-гъвкави схеми за заплащане на мечтаната земя.

Земеделските земи притеглят и от ден на ден вложители, които търсят подобаващи терени, с цел да вложат свободните си средства, настояват специалисти в недвижимите парцели. Сметките демонстрират, че това е доста добра дълготрайна инвестиция със сигурна рентабилност и невисок финансов риск. При приблизително повишаване на цената с почти 4% на година и лихва от 50 лева, покупката на аграрен парцел би могла да донесе рентабилност от близо 10%. Това доста надскача рентабилността на капиталови фондове, като се заобикаля тяхната волатилност и неустановеност. За съпоставяне приходите от лихви при банковите депозити сега са доста под 1%.

Наблюдатели на пазара виждат и наклонност измежду купувачите все по-често попадат и арендатори, за които е по-изгодно да преференциално да купят ниви, в сравнение с да ги наемат.

„ С продажба на атрактивни парцели желаеме да желаеме да дадем опция на повече хора да печелят от развиването на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя “, споделиха от Агрион. Във всеки от районните офиси на компанията купувачите могат да получат безусловно гратис експертни препоръки, информация за пазара, както и търговски и юридически съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР