Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз Зауахири призова

...
Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз Зауахири призова
Коментари Харесай

Лидерът на Ал Кайда с нова заплаха срещу Франция

Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз Зауахири прикани мюсюлманите в Магреб да се борят против френските военни в Сахел, съобщи Франс прес.

Призивът бе насочен във видеопослание, публикувано през днешния ден, оповестява американският център за наблюдаване на джихадистките уеб сайтове. Във видеото с дълготрайност 7 минути, приемникът на Осама бин Ладен не приказва за неотдавнашните атентати в Уагадугу в Буркина Фасо, за които отговорност пое Групата за поддръжка на исляма и на мюсюлманите, джихадистко придвижване в Мали, обвързвано с Ал Кайда.

"Онези, които се сражаваха, убиха и преследваха вашите татковци се завърнаха, с цел да убият вашите братя мюсюлмани и да ви напомнят, че вие оставате под тяхната окупация и насилничество ", сподели Зауахири. Той акцентира неуспеха на революциите от Арабската пролет и сподели, че "корупцията от едно време се е завърнала, само че е по-жестока отпреди ".

Зауахири постоянно заплашва Франция в посланията си. Не може да се дефинира по кое време е записано новото послание. В петък двоен съгласуван атентат против посолството на Франция в Уагадугу и генералния щаб на армията на Буркина Фасо, лиши живота на 7 души и рани над 80 души. Девет джихадисти бяха ликдивирани. Днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че другата седмица ще посети Буркина Фасо.

Около 4000 френски военни са ситуирани в Сахел в границите на интервенцията против джихадистите в района и в поддръжка на силите на страните от групата Г-5 Сахел (Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад), напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР