Италианският президент Серджо Матарела събра председателите на двете камари на

...
Италианският президент Серджо Матарела събра председателите на двете камари на
Коментари Харесай

Италианският президент започна консултации за предложената управляваща коалиция

Италианският президент Серджо Матарела събра ръководителите на двете камари на Народното събрание на съвещания по въпроса за бъдещото държавно управление на Италия.

Окончателното решение на Матарела дали да връчи мандат на крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди да сформират държавно управление обаче не се чака преди утрешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА. В Италия президентът има последната дума за номинациите на политическите партиите за министър председател. Президентството обаче не даде детайлности за днешните съвещания с ръководителите на камарите.

Вчера 54-годишният учител по право и новак в политиката Джузепе Конте беше избран за претендент за министър председател от популистката коалиция в Италия. Дали Конте ще стане министър председател ще зависи от президента Матарела, само че номинацията му провокира безпокойствие в Брюксел и на финансовите пазари.

Лидерите на двете партии, подкрепящи Конте - Движение 5 звезди и Лигата - дадоха обещание да понижат налозите, да облекчат ограниченията за икономии, да покачат разноските в обществената сфера и да усилят депортациите на противозаконни мигранти. Евентуалните нови ръководещи оповестиха желанията си за бюджетните разноски, макар че Италия има едно от най-високите нива на дълг в света съотнесено към брутния вътрешен артикул, отбелязва ДПА. Евроскептичните партии дадоха обещание и да създадат обзор на договорите на Италия с Европейски Съюз.

Не се чака Матарела да вземе решение за премиерския пост през днешния ден, само че при положение, че даде утвърждението си, новото държавно управление може да встъпи в служба още тази или идната седмица. Вчера водачите на 5 звезди и Лигата - Луиджи Ди Майо и Матео Салвини се срещнаха с Матарела, с цел да му показват програмата си, както и номинацията на Конте. Преговорите сред двете партии продължиха няколко седмици, откакто изборите на 4 март не излъчиха ясно болшинство, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР