Стотици хора се стекоха в катедралата на английския град Манчестър,

...
Стотици хора се стекоха в катедралата на английския град Манчестър,
Коментари Харесай

Стотици се събраха в катедралата на Манчестър, за да почетат жертвите на атентата преди година

Стотици хора се стекоха в катедралата на британския град Манчестър, с цел да вземат участие в отбелязването на първата годишнина от самоубийствения атентат в залата Манчестър Арина след концерт на американската поп звезда Ариана Гранде, съобщи Би Би Си.

На церемонията, която не е обвързвана с избрана вяра, участват английската министър-председателка Тереза Мей и внукът на кралицата принц Уилям, съобщи Франс прес.

В катедралата са близки на 22-ата починали, десетки хора, които са били ранени и парамедици, отзовали се след атентата преди една година. Церемонията в храма се излъчва на голям екран пред постройката.

На церемонията пръв приказва най-високопоставеният духовник в Манчестър - преподобният Роджърс Говъндър, който сподели, че са се събрали хора с друга религия и атеисти, с цел да почетат "онези, чиито живот беше убит и тези, чиито живот беше изменен вечно ".
Кратки изявления направиха религиозни водачи, измежду които хиндуист, равин, имам и сикх.

На церемонията пеят хорът на катедралата и юношески хор от Хале, който извърши "Somewhere Over the Rainbow ".

Церемонията ще бъде съпроводена от минута безмълвие в цялата страна, най-много в държавните институции.

Двадесет и двама фенове починаха, а 100 бяха ранени, когато Салман Абеди - 22-годишен британец от либийски генезис, извърши гибелен атентат в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде. Точно преди година Абеди се самовзриви във фоайето на залата Манчестър Арина. Най-младата жертва - Сафи Русос, беше на 8 години.

"Нападението против почтени младежи, които се радваха до момента в който нехайно напускаха Манчестър Арина на 22 май 2017 година, беше демонстрация на плахо безволие ", съобщи ръководителката на локалната власт във в. "Манчестър ивнинг нюз ".

Нападението "искаше да удари право в сърцето нашите полезности и нашия метод на живот в един от най-динамичните ни градове, с цел да пречупи нашата решителност и да ни раздели. Това се провали ".

"Видяхме огромен облак от пушек и мълния, което ни накара да се разтреперим. Мислехме, че постройката ще се срине ", описа 50-годишният Дарън Бъкли, който е бил на концерта със сина си, само че и двамата са останали невредими.

"Не мога да опиша сцените във фоайето. Беше като призрачен сън ", описа той пред Би Би Си. "Някои хора се движеха, други - не ". Оттогава Дарън е умирал "200 пъти " в кошмарите си.

В края на отбелязването на годишнината през днешния ден, което може да се следи на огромен екран пред постройката, както и в Йорк, Ливърпул и Глазгоу в Шотландия, принц Уилям ще се срещне с почернените фамилии.

"Това беше абсурден акт, който докосна доста младежи тук ", сподели кметът лейбърист Анди Бърнам пред Би Би Си.

"По-силни сме отпреди, по-единни и има по-осезаемо възприятие на общественост, само че зад това белезите са същински и са доста дълбоки ", посочи Бърнам. "Ние сме град, който се възвръща, само че ни чака още дълъг път ".

Тази вечер повече от 300 артисти от локални хорове, измежду които има и оживели при атентата, ще бъдат на площад "Албърт ", близо до концертната зала.

Те ще изпълнят песните One Last Time (Aриана Гранде), One Day Like This (Eлбоу), Never Forget (Tейк дат) и Don't Look Back in Anger (Oейзис) - наименованието на ария на именитата група от Манчестър, трансформирала се за локалните хора в химн на съпротивата след атентата преди година.

Точно в 22.31 ч. локално време, когато Абеди задейства бомбата, ще стартират да бият всички камбани в Манчестър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР