Лидерът на гражданската платформа Изправи се БГ Мая Манолова изпрати

...
Лидерът на гражданската платформа Изправи се БГ Мая Манолова изпрати
Коментари Харесай

Манолова предупреждава за злоупотреби от страна на ЧСИ заради ГПК

Лидерът на гражданската платформа " Изправи се БГ " Мая Манолова изпрати мнение до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителите на парламентарните групи в 44-то Народно заседание. Поводът - въпросът с частните правосъдни реализатори.
" На 22 юли 2020 година Народното събрание одобри на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс с вх. №054-01-67 от 10.07.2020 година, импортирани от Валери Симеонов и група народни представители. С промените се дава опция на частните правосъдни реализатори да събират несъдебни задължения преди длъжникът да е наказан по законовия ред.  Това отваря благоприятни условия за голям брой злоупотреби от страна на ЧСИ, в това число за събиране на необоснован дълг под внушението, че той е към този момент утвърден от съда. В всеобщия случай хората няма да знаят, че още не са наказани, а че се търси дълг единствено по изказвания ", предизвестява Манолова.
" Рискът е за елементарните хора да се сътвори симулативност за наказание. При незадоволителна осведоменост със законодателството на страната, за болшинството от българските жители търсенето от ЧСИ би означавало, че те към този момент са наказани и ще се стигне до злоупотреби и заплащане и на недължими отговорности. Със законопроекта се дава опция ЧСИ да търси жителите въз основа само на изказване на кредитора, за който няма обвързване да показва документи, доказващи дълга. Така частните правосъдни реализатори ще могат да събират несъществуващи задължения, погасени по отминалост и към този момент платени отговорности или суми, произлизащи от неравноправни клаузи в договорите.
Лобистката цел на законопроекта е жителите, получавайки покана за непринудено осъществяване от правосъден реализатор, да бъдат въведени в подвеждане, че въпросът с доказаността по съображение и размер на претенцията към този момент е решен в съда, защото главната функционалност на правосъдните реализатори е точно да привеждат в осъществяване влезнали в действие и подлежащи на осъществяване правосъдни актове, т.е. получатела на тази покана да се почувства застрашен от репресията, която страната е делегирала на правосъдните реализатори за наложително събиране на вземанията. Още повече, че законопроектът планува опция правосъдният реализатор да търси и персонално да беседва с длъжника, както и да му изпраща и повторна предложения за непринудено осъществяване ", написа някогашният омбудсман.
По думите на Манолова препоръчаният законопроект има единствена цел да облагодетелства частните правосъдни реализатори, колекторски компании, банкови и кредитни институции, монополни сдружения, които имат интерес да събират претендираните си вземания от българските жители без да се подсигурява конституционното право на отбрана на потребителите и без изговаряне на българския съд.
Законът ще облагодетелства частните правосъдни реализатори с милиони левове, които ще получават заплащане за „ услугата “ най-малко 10% от събрания дълг.
Приетите на първо четене текстове ще ударят стотици хиляди български жители, които сега са жертва на колекторски компании, монополисти, банки и компании за бързи заеми, чиято цел е да оглозгат до кокал засегнатия от рецесията български народ. 
" Призоваваме вносителите да отдръпват законопроекта, а в случай че това не се случи, народните представители от всички парламентарни групи би трябвало да отхвърлят този законопроект при второто гласоподаване в пленарна зала. Той нарушава правата на българските жители, облагодетелства мощните на деня – частни правосъдни реализатори, колекторски компании, финансови институции, монополни сдружения, и е в несъгласие с публичния интерес ", приключва мнението на Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР