Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц ще оглави външното министерство

...
Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц ще оглави външното министерство
Коментари Харесай

Шулц ще е външен министър в новия кабинет на Меркел

Лидерът на немските социалдемократи Мартин Шулц ще оглави външното министерство в Берлин вследствие на договарянията сред партията му, християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер, оповестиха вестниците " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Германски издания като " Шпигел ", " Франкфуртер алгемайне цайтунг " и " Зюддойче цайтунг " оповестяват имената както на Шулц, по този начин и на други бъдещи министри, като допълват, че те идват от източници в двете партии. Към момента партиите участници в договарянията не са оповестили публично, че са се договорили за коалиция. Дори това да се случи, повторният им съюз (след четири години " огромна коалиция) ще зависи от гласуването на 450 000 членове на Германската социалдемократическа партия.

Информацията за разпределението на постовете идва към час след новината, популяризирана от немски медии, за " пробива " в договарянията, съвсем четири месеца и половина след парламентарните избори в страната и близо три месеца след неуспеха на първия опит за сформиране на държавно управление. Малко след нея вестник " Билд " (а по-късно и " Шпигел " ) писа, че социалдемократите ще вземат министерствата на външните работи и финансите а партият на Меркел - стопанската система и защитата. За партията на Шулц е и министерството на труда и обществената политика, дружно с тези на правораздаването и околната среда.

По-рано тази седмица ДПА писа, че Германската социалдемократическа партия се ускоряват подозренията дали сегашният й ръководител Мартин Шулц би трябвало да бъде министър в новия кабинет, в случай че бъде реализирана договорка за " огромна коалиция " с консервативния блок на канцлера. ФАЦ пък напомня думите на Шулц, ден след изборите: " В кабинет на Ангела Меркел няма да стъпя. Съвсем ясно е! " Промяната в позицията му стана след провалана на договарянията на Меркел с либералите и зелените. Тогава президентът Франк-Валтер Щайнмайер настоя партиите да положат оптимални старания, с цел да сформират държавно управление, и Шулц се съгласи да опита да сформира нова " огромна коалиция ".

Според източници на " Зюддойче цайтунг " Шулц също по този начин ще напусне поста си отпред на социалдемократите и той ще бъде предаден на досешния водач на парламентарната им секта Андеа Налес.

" Вътрешните работи, строителството и родината "

Според " Франкфуртер алгемайне цайтунг " Хорст Зеехофер фактически ще получи вътрешното министерство, като заяви и " Билд ". Източници на вестника и обаче означават, че институцията ще се преструктурира и ще се споделя Министерство на външните работи, строителството и родината. (Ministerium für Inneres, Bau und Heimat). Такова миниситрество все още съществува единствено на равнище провинции, само че не и на федерално.

Постът ще бъде значим за партия, която се пробва да се конкурира с крайнодясната " Алтернатива за Германия " в Бавария посредством твърда изразителност по въпросите на миграцията. Те бяха една от проблемите тематики и в договарянията за несъставената коалиция " Ямайка ", и в тези за " огромната коалиция ", в последния случай точно поради ХСС.

Олаф Шолц , социалдемократ, който е и кмет на Хамбург, се чака да стане финансов министър. Това ще бъде забележителна смяна, откакто в последните години постът се заемаше от настоящия ръководител на Народното събрание, Волфганг Шойбле, и воденото от него министерство се прочу с политиките на строги икономии.

Отстъпките, направени от ХДС, подтикнаха депутата от партията Олав Гутинг, да напише в " Туитър ": " Поне канцлерският пост ни остана! "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (237)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР