Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на

...
Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на
Коментари Харесай

Въведени са електронни жълти и зелени рецепти за упойващите медикаменти

Лекарствените артикули, които съдържат наркотични субстанции и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки , към този момент са в електронен формат и се извършват през Националната здравноинформационна система /НЗИС/, оповестиха от „ Информационно обслужване “ АД.

Промяната беше въведена от „ Информационно обслужване “ по отношение на влизане в действие на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули , обнародвана в брой 51 на Държавен вестник от 13.06.2023 година Всички хартиени жълти и зелени предписания, издадени до 12 юни, се извършват по остарелия ред до приключване на тяхната годност. Данните демонстрират, че единствено за първия ден от въвеждането на електронните наставления за медикаменти , съдържащи наркотични субстанции, са издадени над 300 предписания , като 30 от тях към този момент са изпълнени.

Общият брой на издадените досега електронни предписания през НЗИС надвишава 32,5 млн., като приблизително дневно се изписват по над 50 000 .

Новата функционалност на НЗИС обезпечава опция за осъществяване на жълти и зелени предписания в цялата страна . Досега хартиените жълти и зелени предписания можеха да се извършват от аптеките единствено в региона, в която са издадени. С цел оптимално облекчение работата на лекарите и фармацевтите, методът на определяне и разпределяне на лекарствени артикули посредством жълти и зелени предписания е еднакъв с този при електронните бели предписания . Съгласно Наредбата срокът за осъществяване на електронни наставления за медикаменти, съдържащи наркотични субстанции се резервира на 7 дни от изписването, а интервалът на назначената терапия – не повече от 30 дни.

С въвеждането на електронните жълти и зелени предписания отпада нуждата лекарите да вървят до районните здравни инспекции /РЗИ/ за кочани с предписания, на които да издават предписания за лекарствени артикули, съдържащи наркотични субстанции .

Дигитализирането на предписването и разпределяне на жълти и зелени предписания отстрани опцията за обработка на сбъркана, дублирана, изтекла или подправена рецепта. Данните за лекарствения артикул, лекаря и фармацевта, които предписват и извършват е-рецептата се валидират в действително време . Електронната рецепта дава опция за цялостна проследимост, бистрота и надзор по процеса на изписване и разпределяне на лекарствени артикули.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР