Лекари оповестиха, че успели да спасят живота на момче, засегнато

...
Лекари оповестиха, че успели да спасят живота на момче, засегнато
Коментари Харесай

Генна терапия спаси живота на дете с рядко кожно заболяване

Лекари оповестиха, че съумели да спасят живота на момче, наранено от тежко наследствено кожно заболяване, като възстановили 80 на 100 от епидермиса му благодарение на генномодифицирани стволови кафези, оповестиха международните осведомителни организации.

През юни 2015 година младият пациент, който тогава е на 7 години, бил признат в тежко положение в болница в Германия. Лекарите решили, че дните му са преброени, като се имат поради уврежданията, породени от заболяването, от която бил обиден от раждането си.

Известна като булозна епидермолиза на съединителната тъкан, заболяването провокира формиране на мехури сред епидермиса и дермата и дисторция на кожата при минимален досег. Рядко срещана е и е обвързвана с разновидности на гените LAMA3, LAMB3 и LAMC2. Над 40 на 100 от засегнатите от заболяването умират, преди да са навлезли в тийнейджърска възраст.

"Момчето бе наранено от зараза, която станала причина да загуби бързо епидермиса върху близо две трети от тялото си ", разясни Тобиас Ротьофт от Детската болница към Рурския университет в Бохум.

След като безрезултатно приложили лекуване със мощни антибиотици и по-късно прибегнали до трансплантация на кожа от татко му, лекарите се обърнали към Микеле де Лука - експерт по потребление на стволови кафези за реорганизация на кожа и шеф на Центъра по регенеративна медицина в Модена, Италия.

Екипът на Микеле де Лука лишил кожни кафези от пациента, които не били повредени. След това вкарал в тях немутирала форма на гена LAMB3, която разрешава срастване на епидермиса и дермата, преди да сложи въпросните генномодифицирани кафези в инвитро просвета. По-късно присадил на момчето тази кожа в границите на две интервенции през октомври и ноември 2015 година Впоследствие спомагателни интервенции разрешили да се покрие с кожа останалата част от тялото му. Около 80 на 100 от кожата му била сменена.

След 8-месечно интензивно лекуване пациентът напуснал болничното заведение. Той върви на учебно заведение, играе футбол и към този момент не се нуждае от обезболяващи, увериха лекарите.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР